DAČIĆ: Danas lista ministara koji idu iz Vlade

 
  • 2

Premijer Ivica Dačić poručuje da ministarstva nisu ničije prćije i da je sada najvažnije naći kvalitetne ljude

Nakon što je SNS na sednici predsedništva prihvatila predlog premijera Dačića da Vlada nastavi da funkcioniše bez URS, na potezu je SPS. Ko još odlazi iz Vlade?

- Obavešten sam da je predsedništvo Srpske napredne stranke imalo sednicu i da su odlučili da Vlada nastavi da radi. Očekujem da ćemo danas dovršiti tehničke detalje o rekonstrukciji Vlade, dok formalni kraj treba da bude sredinom avgusta - rekao je premijer i lider SPS novinarima u Sremskoj Mitrovici.

On je ponovio da rekonstrukcija i ono što se desilo sa koalicionim partnerom, strankom Ujedinjeni regioni Srbije i Mlađanom Dinkićem, nije motivisano ličnim antipatijama, već da se radi o hrabrosti u donošenju odluka.

Za sada je izvesno da Nemanjinu 11 napušta sedam ministara. Četiri iz redova naprednjaka, jedan socijalista, dvoje ministara URS-a i potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić. Do kraja dana znaće se da li će biti zamenjeni ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović ili ministar prosvete Žarko Obradović.

Dačić je izjavio da će danas biti definisana lista ministara, odnosno resora u kojima će biti promena.

- Danas ćemo sistematizovati sve ono što su stranke zaključile i definisati listu ministara, odnosno resora koji će biti promenjeni u narednom periodu - rekao je Dačić.

Proces rekonstrukcije u formalnom smislu biće završen u drugoj polovini avgusta, zato što je, kako je objasnio, potrebno sprovesti određene procedure i predložiti nova kadrovska rešenja.

- Podigli smo lestvicu visoko i to je bilo neophodno zbog budućnosti Srbije. Ovde nije reč o ličnim simpatijama ili antipatijama, već o budućnosti zemlje. Očekujem da ova Vlada ostvari značajne rezultate koji će biti od istorijskog značaja za budućnost Srbije - rekao je Dačić.

Upitan da li ostaje ministar unutrašnjih poslova, Dačić je rekao da o tome nije bilo reči, i podsetio da u Vladi ima i potpredsednika Vlade koji istovremeno efikasno obavljaju ministarske funkcije.

- To pitanje je stvar medijskih spekulacija i nikada o tome nisam razgovarao sa Aleksandrom Vučićem - rekao je Dačić.

- Ministarstva nisu prćije da o tome ne bi moglo da se razgovara, najvažnije sada naći kvalitetne ljude koji će moći da obavljaju funkcije. Aleksandar Vučić je rekao da nije loš predlog da čak i neke ljude iz inostranstva pozovemo da pomognu, ali treba defnisati koji bi to ljudi bili - rekao je Dačić.

Kada je reč o spekulacijama medija da bi dosadašnja potpredsednica Vlade Suzana Grubješić mogla biti glavni pregovarač Srbije sa EU, Dačić je rekao da ne očekuje njen ostanak u Vladi, jer je lider URS-a najavio povlačenje svih ministara te stranke.

Premijer je dodao da uopšte ne razume zahtev opozicije da se ide na izbore, jer je izvesno da bi najviše glasova odnele SNS i SPS.

- Traže izbore, a mole boga da ih ne bude - rekao je Dačić.

On je ocenio da, mimo toga, Srbija u ovom trenutku nema vremena za izbore, s obzirom na izazove s kojima se suočava, i zahvalio Srpskoj naprednoj stranci zbog toga što je prepoznala tu činjenicu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA