POLITIČKA ISPOVEST: Kostić je uvredio i Đinđića i Vučića!

 
  • 9

- Takvom izjavom su uvređeni i Đinđić i Vučić. Nema razloga da objašnjavam zašto bi Zoran bio uvređen, jer je to svima jasno. A Vučić bi bio uvređen zato što je preko table na kojoj je pisalo Bulevar Zorana Đinđića prelepljivao neki papir na kojem je pisalo Bulevar Ratka Mladića - ocenjuje bivši premijer Zoran Živković

Zoran Živković, bivši premijer Srbije i lider Nove stranke, ocenio je u intervjuu za Nedeljnik da je vlasnik MK grupe Miodrag Kostić uvredio i Zorana Đinđića i Aleksandra Vučića njihovim pređenjem.

- Takvom izjavom su uvređeni i Đinđić i Vučić. Nema razloga da objašnjavam zašto bi Zoran bio uvređen, jer je to svima jasno. A Vučić bi bio uvređen zato što je preko table na kojoj je pisalo Bulevar Zorana Đinđića prelepljivao neki papir na kojem je pisalo Bulevar Ratka Mladića. Zato ako neko hoće da mu udeli kompliment, onda Vučić očekuje da mu kažu da ima energiju, harizmu i politički nerv Ratka Mladića, a ne Zorana Đinđića - smatra Živković.

On je rekao da je ideja Vesne Pešić bila da se formira Nova stranka.

- Ona je rekla da neće da učestvuje u tome direktno, ali da hoće da pomogne da se formira partija. Vesna nije pisala manifest, ali imala je nekoliko programskih intervencija i dodataka. Ona mu je dala dušu - rekao je Živković.

U političkoj ispovesti za Nedeljnik, bivši premijer je naveo da je njegova najveća politička greška što nije održao stranačku skupštinu odmah posle ubistva Đinđića, na kojoj bi bio izabran za predsednika DS, nego je "dozvolio da se kod pojedinih kasnije jave bolesne ambicije".

Kakav je bio Zoranov stav o tom savezu s Pešićevom i Draškovićem?

Zoran je bio protiv koalicije Zajedno. Preglasan je i na Predsedništvu i na Glavnom odboru DS. Rekao je: "Neću u tu koaliciju, jer ako nešto osvojimo, SPO će da krade gore nego socijalisti i time će da upropaste ideju demokratije." Naš odgovor Zoranu je bio: "U pravu si 99 odsto, ali šta je alternativa? Moramo prvi da zadamo udarac Miloševiću..." I Zoran je to prihvatio, ali sve što je tada rekao za SPO, to se desilo - smenili su ga sa SPS sa mesta gradonačelnika Beograda, Drašković je ušao u Miloševićevu saveznu vladu... Bio sam razočaran u SPO još u vreme protesta. Poruka iz centrale SPO iz Beograda je glasila: "Bilo bi dobro da u Nišu pogine nekoliko demonstranata, to bi probudilo Beograd..." To je strašan zahtev. Vuk čak nije želeo da dođe na konstitutivnu sednicu Skupštine Niša zato što sam ja po koalicionom dogovoru izabran za gradonačelnika.

Već postoje teorije o tome da li se Đinđić uopšte plašio da će nastradati, te ko je zatajio u njegovoj zaštiti. Koliko je Zoran zapravo strepeo od tog atentata?

Apsolutno niko od nas to nije očekivao, bez obzira na svakodnevne najave. Imao je kutiju s najmanje 200 pretećih poruka, neke su bile kao da ih je pisao idiot, a neke profesionalni ubica. Zoran mi je govorio: "Ma, kad nas nije pobio onaj skot Milošević, ko će sad nas da ubije?" Potpuno iskreno je verovao - i ako nas ubiju, ne mogu ništa da zaustave, jer smo postavili jake temelje. Nažalost, pogrešio je. I ja sam to isto mislio, i ja sam pogrešio.

Još se ne zna ili bar nije sudski dokazano ko je bio politički kišobran tog ubistva?

Miloševićev klan je imao jači motiv nego Koštuničin da ubije Đinđića.

Istog dana u zgradi vlade pojavio se crnogorski premijer Milo Đukanović, što je izazvalo brojne kontroverze u javnosti...

Čim je saznao, Milo je došao iz Podgorice avionom za pola sata, kao Zoranov prijatelj, čije je ubistvo doživeo kao ogroman gubitak. Došao je da izrazi saučešće porodici Đinđić i njegovim saradnicima i pokaže solidarnost. Nema tu nikakve misterije.

Nakon Đinđićevog ubistva zahladneli su odnosi Srbije I Crne Gore. Ne mogu da tvrdim, ali čini mi se da je to bila poslednja Đukanovićeva poseta Beogradu. Nije li vam malo čudno što su ti odnosi sada bolji posle dolaska Nikolića i Vučića na vlast?

Milo ima problem s nama samo kad Srbijom vladaju "terazijski Crnogorci". Zato je imao problem s Miloševićem, s Koštunicom i s Tadićem, a u dobrim je odnosima s Nikolićem i Vučićem.

U Đinđićevom okruženju bili su kontroverzni Vladimir Beba Popović i Stanko Subotić. Kakva je bila njihova uloga?

Beba je radio u agenciji Spektra i njega je u DS doveo Milan Beko, koji je bio kum s Đinđićem. Politička uloga Popovića u DS nikad nije postojala, kao što nije postojala ni Miodraga Kostića, koji je bio poslovni direktor. Nisu uopšte bili u lancu odlučivanja u DS.

A Stanko Subotić, o čijem se povratku u Srbiju spekuliše ovih dana?

Njegova uloga je precenjena, zapravo nije imao nikakvu ulogu u DS. Ja tog čoveka nikad nisam video. Zoran je dva puta leteo njegovim avionom. Rekao sam mu da je to bez veze, a on je odgovorio - jeste, ali je imao tehničko obrazloženje koje je bilo potpuno opravdano. Nema tu tajni - značaj Caneta Subotića za Srbiju, DS, tu vladu, DOS, demokratske promene je - nula.

Kad ste shvatili, kako tvrdite, da DS više nije DS?

Tog dana kad je ubijen Đinđić, to više nije bio DS, mada smo bili stranka uređene unutrašnje demokratičnosti. Nikad nismo bili autokratska stranka, ali je uticaj Đinđića na sve u DS i na Srbiju bio ogroman. Na grobu sam rekao da je tog dana DS ostala bez polovine svoje energije, ne misleći da smo mi lenji i kilavi. Vrlo brzo se pokazalo da su mangupi u sopstvenim redovima najgori neprijatelji.

Mislite na Tadića? Čedu?

To je moja najveća greška. Većina ljudi je bila za to da se posle Sablje održi skupština stranke i odmah završimo unutarstranačke odnose. Nije bilo nikakave sumnje da bih bio izabran za predsednika, jer je to bila masovna svest i volja. Mislio sam da nema potrebe da žurimo jer je bilo mnogo važnih političkih i državnih poslova koji su bili započeti i koje smo morali da završimo. Još se Zoran nije ohladio, a mi da delimo carstvo. Ali, da je DS tada utemeljila unutrašnje odnose, ne bi se kod pojedinih kasnije javile bolesne ambicije.

Mnogi misle da ste napravili grešku što niste raspisali izbore posle Sablje, jer je tada bila ogromna popularnost DS?

To nije tačno, jer postoje istraživanja koja to dokazuju. Potpuno je besmisleno da je DS bila toliko popularna, ili da ja nisam hteo da raspišem izbore čuvajući svoju fotelju. Pa, da smo pobedili, naravno da bih ja bio premijer. Inače, očekivali smo i sa Zoranom da gubimo sledeće izbore.

Na građansku opciju u Srbiji kao da je pala atomska bomba. Ko je najveći krivac?

Građanska opcija je delovanjem DS postala malograđanska. DS je svom operetsko-manekenskom politikom praktično iskompromitovala proevropsku Srbiju. Visokim nivioom korupcije ogadila je narodu sve što ima asocijaciju na evropsko i demokratsko. I to je nažalost dovelo Srbiju do ovoga gde se sada nalazimo s Vučićem i Nikolićem.

Koliko je za to zaslužan LDP i Čedin odlazak iz DS?

LDP je stalno u nekoj unutrašnjoj dilemi da li da bude ono što je obećao da će biti ili da prihvati zadovoljstvo tihog partnerisanja s vlasti. Srbija danas osim Nove stranke nema ozbiljnu demokratsko-proevropsku-građansku partiju.

Ko vam je bliži - DS ili LDP?

Jednako su mi daleko. Ne vidim razliku između te dve stranke osim po nazivu i ličnostima koje ih vode.

U kakvim ste odnosima s Tadićem i Čedom?

S Tadićem ni u kakvim. Ako bismo se slučajno sreli, verovatno bismo kurtoazno klimnuli glavom jedan drugom. Sa Čedom bih se već pozdravio.

Koliko je realno da dođe do vašeg ponovnog okupljanja u DS?

Pitanje je da li su političari svesni javnog interesa ili su samo predsednici da bi se hvalili familiji. Ako ozbiljno rade, onda ne sme da postoji nijedna predsrasuda ili prepreka iz prošlosti. Ali, to u ovom trenutku nije moguće, jer je, na žalost Srbije, Nova stranka jedina opoziciona, jedina koja kritukuje vlast i nudi reženja. Ne može DS da bude opozicija, ako je vlast u bogatijem delu Srbije - u Vojvodini i Beogradu.

Ko je bolji predsednik Srbije - Tadić ili Nikolić?

Tadić je bio bolji maneken. Tadić je radio kao maneken za neko pivo s ukusom mandarine, a Toma kao maneken za rakiju šećerušu.

Rekonstrukcija vlade ili izbori?

Biće nekakva kozmetička rekonstrukcija. Iz Brisela je stigla poruka da izbori ne smeju da budu pre januara 2014.

Kompletnu političku ispovest bivšeg premijera Zorana Živkovića pročitajte u Nedeljniku.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak spasavanje dva planinara na planini Kablar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija Simonovic

    18. jul 2013 | 22:19

    Живковић може себе да проглашава за некаквог наследника Зорана Ђинђића - ко може то да "свари", нека му се придружи. Али, ове будалаштине које је изјавио за СПО, тобожње "цитирање" Ђинђића у том смислу...једино говоре о томе какав је човек Зоран Живковић. Срам те било, Зоране Живковићу!!!

  • Marko Gosanovic

    18. jul 2013 | 22:29

    Ee bas nije u pravu , zuti su dok je on bio ministar a potom premijer su satrli Srbiju, cuj oni cuvali Srbiju od SPO-a,nista smesnije nisam procitao u poslednje vreme,ne znam sta ovakav omrazeni lik trazi u politici, bolje mu je da okopava njegov vinograd koji je na drzavnim plecima podigao....

  • jovan cvijic

    19. jul 2013 | 01:21

    Sta on moze da kaze za Vuka pa nije Vuk isao na tajne sastanke tokom demonstracija sa Milosevicem vec DJindjic , ds se vukao godinama na ledja spo-a dok nisu uhvatili pogodan trenutak da se rese spo-a kad im spo nije vise bio potreban zabili su noz u ledja SPO-u kada je spo dozivljavao najvece tragedije , ibarsku magistralu i atentat u budvi , i on ce sada nesto da prica za spo i Vuka treba da se stidi i da se pokrije usima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA