DAČIĆ: Ne odustajemo od Dejtona i Kosova (FOTO)

 
  • 5

- Želimo da imamo najbliže moguće odnose sa RS, ali takođe da razvijamo odnose i sa ostalim institucijama u BiH - rekao je premijer Srbije posle sastanka sa Miloradom Dodikom

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u Banjaluci da Srbija nikada neće vršiti pritisak na srpski narod u BiH i Republiku Srpsku da promeni svoju poziciju i status u okviru države Bosne i Hercegovine.

- Naš stav o Dejtonskom sporazumu je jasan i nepromenjiv. Mi nikada nećemo vršiti pritisak na srpski narod u BiH i RS da promeni svoje stavove u vezi s ravnopravnošću naroda i entiteta u BiH - kazao je Dačić posle sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

On je istakao da u razgovorima sa međunarodnim zvaničnicima i predstavnicima EU nikada nije bila pomenuta BiH ili RS u kontekstu razgovora o rešenju odnosa Srbije i Kosova.

Dačić je još kazao da Srbija nije promenila svoj temeljni stav o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, ali da mora pregovarati kako bi se normalizovali odnosi Beograda i Prištine.

- S druge strane, moramo da preduzimamo korake da normalizujemo naše odnose s Prištinom, jer je nemoguće ostati u jednoj ovako zaledjenoj situaciji dugi niz godina i decenija, a da se pri tome sačuva neutralnost razgovora - naveo je premijer Srbije.

Govoreći o današnjoj sednici vlada Srbije i RS u Banjaluci, Dačić je ocenio da će to doprineti unapređenju odnosa Srbije sa RS.

- Želimo da imamo jasan, korektan i pošten stav - da imamo specijalne i najbliže moguće odnose sa RS, što je i normalno jer ovde živi veliki broj pripadnika srpkog naroda. Srbija želi da razvija te odnose, to je predviđeno i Dejtonskim sporazuma - istakao je on.

S druge strane, dodao je Dačić, Srbija razvija odnose i sa ostalim institucijama u BiH, zbog čega je predsedavajućem Saveta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi predložio da se održi zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

(Telegraf.rs / Beta)

Video: Nusret Heljo, volonter iz Sarajeva: "Prvi smo ušli u selo u kome je stradala trudnica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA