MRKIĆ: Nećemo dati Kosovu u OEBS

 
  • 4

Ministar spoljnih poslova istakao je da sve što Srbija čini po pitanju Kosova ne znači da će priznati njegovu nezavisnost i da dok Srbija bude predsedavala 2015. godine, Kosovo neće pristupiti OEBS-u

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić kaže da Kosovo neće biti primljeno u OEBS dok Srbija bude predsedavala 2015. godine.

Mrkić je ocenio da ne postoje nikakve konkretne prepreke za pristup Srbije EU i izrazio uverenje da će briselski sporazum u potpunosti biti primenjen do kraja godine dodajući da pojedine prepreke za ulaz Srbije zavise od objektivnih okolnosti u i oko EU, ali da specifične prepreke za Srbiju ne vidi.

- Pokazali smo da sa svima želimo da imamo dobre odnose, ne samo u regionu. Takođe smo sproveli ozbiljne reforme u Srbiji i u mnogim sektorima su napravljeni veliki pomaci - naveo je Mrkić u intervjuu austrijskom dnevniku "Viner Cajtung".

On je, takođe, izrazio očekivanje da će narednih godina to biti sve više priznato i nagrađeno, ali nije želeo da prognozira kada će Srbiji biti i omogućeno da pristupi EU.

- Ne radi se o brzini, već o tome da se ubrzaju kvalitativne reforme od kojih, takođe, naša zemlja profitira. Kada se sve to radi, onda se to i zapaža i sve dalje odluke se omogućavaju - objasnio je ministar.

On je podsetio da će se premijer Ivica Dačić sastati ponovo sa predsednikom kosovske vlade Hašimom Tačijem 8. jula u Briselu dodajući da bi moglo da se pregovara bez predstavnika EU, ali i da je visoka predstavnica Ketrin Ešton veoma pomogla dosadašnjem procesu i njegovom početku.

Na pitanje o tome da li će Kosovo pristupiti Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za vreme dok Srbija bude predsedavala 2015. godine, Mrkić je rekao da se to neće desiti.

- To jednostavno ne dolazi u obzir. I to znaju sve zemlje članice EU - istako je Mrkić dodavši da sve što Srbija čini po pitanju Kosova ne znači da će priznati njegovu nezavisnost.

- To je jednostavno protiv principa našeg Ustava - poručio je Mrkić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zika

    7. jul 2013 | 08:23

    Mrkicu jado, bolje cuti:) I onako Estonova Katarina svira, a ti ces da igras.

  • Xingxing

    6. jul 2013 | 23:51

    ...ali ste im dali nezavisnost na zemlji predaka, ne seri majke ti

  • стрептомицин

    7. jul 2013 | 09:53

    Лажеш. Косово сте признали, остаје само да се формализује. А до 2015-те ће већ бити у свим институцијама, тако да је делимично тачно да га нећете ви примити. Мада се надам да нећете још дуго на власти. Али са оваквим народом можете владати вековима...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA