SLOVENIJA: Srbija zaslužila datum (FOTO)

 
  • 1

Tražićemo da Srbija dobije tačan datum za početak pregovora za pristupanje Evropskoj uniji, izjavio je ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem

Slovenija će tražiti da Srbija dobije tačan datum za početak pregovora za pristupanje Evropskoj uniji, istaknuto je danas u Beogradu na sastanku prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i slovenačkog šefa diplomatije Karla Erjaveca.

Evropski put donosi garancije za stabilnost u regionu, kako u političkom tako i u ekonomskom smislu, kao i po pitanju međudržavnih i međuetničkih odnosa, a to je suština napretka, zaljučeno je na sastanku, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sagovornici su razgovarali o bilateralnoj saradnji, približavanje Srbije EU kao i situacija na Zapadnom Balkanu.

Vučić se zahvalio na podršci koju slovenačka vlada pruža Srbiji na putu ka EU.

Slovenija u potpunosti podržava napore Srbije da dobije datum za početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju, rekao je Erjavec na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, podsećajući da će se u ponedeljak o tome razgovarati na sastanku šefova diplomatija zemalja EU u Luksemburgu.

- Slovenija je uverena da je Srbija zaslužila da ove godine dobije datum za početak pregovora, posebno imajući u vidu ono što je ostvareno poslednjih meseci, uključujući Briselski sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa i plan implementacije tog sporazuma - rekao je šef slovenačke diplomatije.

To bi, prema njegovim rečima, bio pravi signal za ceo region s obzirom da Hrvatska 1. jula postaje punopravna članica EU.

Mrkić je rekao da Slovenija uporno i postojano podržava Srbiju na svim sastancima na kojima se raspravlja o proširenju EU.

- Sada smo procenjivali situaciju uoči 28. juna, kada će Evropski savet doneti tu odluku, i posle svega što smo saznali u razgovorima sa našim kolegama, utisci su nam uglavnom povoljni - dodao je on.

Govoreći o bilateralnim odnosima, dvojica ministara su ocenila da su oni odlični i prijateljski, da je bilateralna saradnja intenzivna, posebno na političkom i privrednom planu, a Mrkić je dodao da su odnosi sada verovatno na najvišem nivou od kada su uspostavljeni i da su dve zemlje "veliki prijatelji".

Erjavec je naveo da u Srbiji posluje više od 400 slovenačkih preduzeća, koja zapošljavaju oko 30.000 radnika i da robna razmena između dve zemlje dostiže milijardu evra.

Ulazak Srbije u EU bi, prema rečima slovenačkog ministra, olakšao privrednu saradnju i iskorišćavanje velikih potencijala obeju zemalja.

Erjavec je podsetio da ne ulažu samo Slovenci u Srbiji, već da su i srpska preduzeća investirala više od 1,5 milijardi evra u Sloveniji.

Mrkić i Erjavec su rekli da su razgovarali i o pitanju sukcesije i izrazili uverenje da će to pitanje biti rešeno na prijateljski način i uz međusobnu saradnju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Galipali

    19. jun 2013 | 18:58

    Sta sad slovenci hoce da im srbi poboljsaju statuz najjadnih i EU ili sta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA