FRENKI: Nismo činili zločine!

Franko Simatović, bivši načelnik Obaveštajne uprave DB navodi da je sud prihvatio da nema njegove odgovornosti ni za udruženi zločinački poduhvat ni za komandovanje ili planiranje

  • 4

Franko Simatović Frenki, bivši načelnik Obaveštajne uprave DB, koga je Haški tribunal oslobodio po svim tačkama optužnice kaže da je pretresno veće Haškog tribunala razmotrilo sve dokaze - i one koje je podnelo Tužilaštvo i one koje je podnela njegova odbrana.

- I prihvatilo je teze moje odbrane. A to je da nema moje odgovornosti ni za udruženi zločinački poduhvat niti za komandovanje ili planiranje. Za mene lično, ova presuda je veliko psihofizičko olakšanje posle 10 godina procesa. Mnogo mi je značilo to što sam sve to vreme imao ogromnu podršku porodice i prijatelja, i na tome želim da im zahvalim - kaže Simatović.

On navodi da je imao podršku države dok je bio u Hagu.

- Bivši i sadašnji ministar policije i premijer Ivica Dačić je pružao podršku, sadašnja vlada takođe, kao i Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom na čelu sa Rasimom Ljajićem i Dušanom Ignjatovićem. Pružali su nam podršku u svakom smislu koji je predviđen Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom. Ako je postojala dokumentacija u Arhivu koja nam je bila potrebna za predmet, oni su nam je dostavljali i bili vrlo ekspeditivni u tome.

Na spekulacije "da je ovo politička presuda" - revanš za oslobađajuće presude Anti Gotovini i Ramušu Haradinaju, Simatović kaže da je ova presuda zasnovana na dokazima i činjenicama koje je predstavila njegova odbrana.

- Sud je prihvatio naše glavne stavove. Ustanovili su i da su se dogodili neki zločini, što u krajnjoj liniji ni mi nismo osporavali. Međutim, mi smo tvrdili da ne postoji nikakva veza između mene i tih zločina. I to je sud utvrdio - dodaje Simatović.

Na pitanje, kakvi su mu planovi sada kada je slobodan, Simatović kaže:

- Prvo moram da sačekam odluku druge strane u postupku, Tužilaštva - da vidim da li će se žaliti na presudu ili ne. Ja smatram da je ona doneta na osnovu činjenica i zakona, ali videćemo šta će oni da urade - zaključuje on.

(Telegraf.rs/ Izvor: "Večernje novosti")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOSS

    5. jun 2013 | 01:44

    Ma taman posla.Zahvalite vi Dacicu koji vas je kompezovao za potpis u Briselu inace to da niste krivi pricajte djeci.

  • Ing.Čoldić

    5. jun 2013 | 10:30

    Interesantno, olicenje zla ratnih godina Frenki i Jovica, ratista, cigarete, ubistva politicka i poslovna, Legijini ocevi....i slobodni !! Svo zlo je poteklo od tog olosa. Doveli su Djindjica na vlast sa amerima i ubili Curuviju, Stambolica i pokusali Vuka Draskovica da bi trpali na Slobu. Mislili su da se to nece saznati. Oni su zlo ove drzave. Samo neka provere imovinu njegovu i Jovicinu.

  • scanderbek

    5. jun 2013 | 10:14

    e moj frenki,lažeš sebe kukavico komunjarska dok ste se igrali rata po hrvatskoj bosni i naposljetku kosovu punili džepove tudjom mizerijom ima da patiš za sve zlo koji su tvoji frenkijevci u tvoje ime počinjeli nad nedužnim civilima...budi otvoren reci koliko ste stvarno dobli ti i stanišić kao gospodari ratova tek onda otvori usta avetinjo od čovjeka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA