Vojislav Šešelj do kraja godine u Srbiji?

 
  • 15

Lider SRS-a mogao bi da se nađe na slobodi ukoliko Haški tribunal ne prihvati navode optužnice o zajedničkom zločinačkom poduhvatu od koje su oslobođeni Jovica Stanišić i Franko Simatović

Ako Haški tribunal ne prihvati navode optužnice protiv Vojislava Šešelja o zajedničkom zločinačkom poduhvatu, veći deo optužnice mogao bi lako da padne, a to bi značilo da bi se lider SRS mogao vratiti u Beograd odmah nakon izricanja presude 30. oktobra.

Advokat Slobodan Zečevič, koji je pred Tribunalom u Hagu branio Milana Milutinovića i još četvoricu haških optuženika, kaže da je sada teško reći kada će se Šešelj naći na slobodi, ali ukazuje na neke činjenice koje mu idu u prilog.

- Predsednik veća Žan Klod Antoneti ne prihvata koncept o zajedničkom zločinačkom poduhvatu kao obliku krivične odgovornosti. On je još u maju 2011. hteo Šešelja da oslobodi te odgovornosti, ali je tada bio nadglasan od dvoje drugih sudija - podseća Zečević.

On, takođe, ističe i da je u optužnici protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, od koje su oni oslobođeni nedavno u Hagu, sadržala deo u kome je i Šešelj bio označen kao jedan od članova zajedinčkog zločinačkog poduhvata.

Advokat Rajko Danilović smatra da je realno da se lider radikala do kraja godine nađe na slobodi. On, kao i Zećević, smatra da će Šešelj biti oslobođen dela optužnice o zajedničkom zločinačkom poduhvatu, a tako misli i branilac generala Nebojše Pavkovića Aleksandar Aleksić.

Posebno pitanje koje se otvara sa povratkom Šešelja u Srbiju je njegov uticaj na SNS, koja je, podsetimo, nastala cepanjem SRS. Analitičari, međutim, smatraju da povratak Šešelja na političku scenu Srbije neće mnogo uticati na rejting stranaka jer je njegov program zastareo, a ni mediji mu, pod uticajem naprednjaka, ne bi bili skloni.

Dejan Vuk Stanković smatra da će povratak Šešelja imati samo psihološki "efekat" jer bi on imao oreol nekog heroja i moralnog pobednika. Međutim, dodaje on, pitanje je u kakvom stanju bi se vratio Šešelj nakon toliko godina u Hagu. On smatra i da bi on eventualno mogao da pomogne radikalima da ponovo postanu parlamentarna stranka ukoliko ove godine bude vanrednih parlamentarnih izbora.

Marko Blagojević iz Cesida, takođe, smatra da uticaj Šešelja ne može biti velik na SNS i njihov rejting, jer SRS ima oko četiri-pet odsto udela u biračkom telu.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaša

    3. jun 2013 | 11:24

    E baš će lepo biti kada se bude vratio,pa malo da čujemo o poštenju dragih nam osoba iz vlade.Voleo bih da vidim duel učitelja(Voje Šešelja), i učenika(Aleksandra Vučića).Pa da u tom duelu gospodin smireni(Vučić)pokaže svoje pravo lice,ono koje je nosio od 1989-2011.Nažalost svi ti ljudi nam rade o glavi od 1989.godine,a ovaj narod zaboravlja da nije na vlasti imao nekog ko se nije uprljao u te dve decenije.I dalje idu i glasaju,svađaju se,a ovi sve bogatiji,a mi sve gladniji!Izvinjavam se svima ali ovaj narod je kao krdo ovaca koje vodi nepismeni pastir.

  • ДАШОНИ

    3. jun 2013 | 10:48

    ДАЈ БОЖЕ ДРАГИ ДА НАМ ДОЂЕШ ШТО ПРЕ , ОТИШАО СИ ДОБРОВОЉНО И НИСУ ТИ МОГЛИ НИШТА САМО АКО ТЕ ЗЛОЧИНЦИ ИЗ ХАГА НЕ УБИЈУ ПРЕ ИЗЛАСКА

  • Toša

    3. jun 2013 | 10:58

    Vojo Srbine vrati se pomogni svom narodu!!! Oni koji su te izdali su sada na vlasti!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA