Koha: Tači priznao Severnu Mitrovicu!

Priznanje Opštine Severna Mitrovica je izvršeno kroz plan primene „prvog sporazuma o principima normalizacije odnosa", koji su Tači i premijer Srbije Ivica Dačić parafirali 19. aprila ove godine, objavio prištinski list

  • 3

Premijer Kosova Hašim Tači je priznao Severnu Mitrovicu kao posebnu opštinu, kada je prihvatio plan implementacije Briselskog sporazuma, iako je njegova vlada nije zvanično formirala, piše danas dnevnik Koha.

Priznanje Opštine Severna Mitrovica je izvršeno kroz plan primene „prvog sporazuma o principima normalizacije odnosa", koji su Tači i premijer Srbije Ivica Dačić parafirali 19. aprila ove godine.

Shodno Ustavu i zakonima koji su na snazi na Kosovu Skupština Kosova treba da donese posebnu odluku o formiranju opštine Severna Mitrovica.

Dnevnik ističe da će shodno paketu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija Opština Severna Mitrovica imati dodatna ovlašćenja da pruži drugostepenu zdrastvenu zaštitu (regionalnu bolnicu), uključujući i registraciju i licenciranje ustanova zdrastvene zaštite, zapošljavanje, plaćanje lićnih dohodaka i obučavanje zdrastvenih i admnistrativnih radnika u zdravstvu.

Opština Severna Mitrovica će imati ovlašćenja i u oblastima osnovnog, srednjeg i visokog školstva, uključujući i licenciranje i registraciju obrazovnih institucija, zapošljavanje i obučavanje zdrastvenih radnika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubica

    30. maj 2013 | 13:09

    Severna Mitrovica postaje pravno priznata posebna opstina. I to je uspeh pregovarackog tima ,a posebno Aleksandra Vucica u Briselu. Konacno imamo drzavni vrh koji zna da postavi svoje zahteve u nacionalnom interesu , naravno u okvirima stvarnog i moguceg. Dalja implementzcija briselskog sporazuma bice po tacno utvrdjenim tackama bez prevara bar sa nase strane, ni evropske zajednice ni domaceg stanovnistva.

  • Dejan

    30. maj 2013 | 18:59

    Svaka cast samo sve sto ovo mogli jos odavno dobili bi I vise...

  • русија

    30. maj 2013 | 14:08

    тачи терориста има шта да признаје ?????? у срцу Србије ????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA