Vlada prihvatila amandman da se advokati i lekari paušalno oporezuju, Dinkić protiv!

 
  • 0

Poslanici republičkog parlamenta "pretresli" su danas amandmane na predložene izmene seta poreskih zakona. Na ukupno šest predloženih zakona predloženo je više od 200 amandmana, a nadležni skupštinski odbor je prihvatio šest amandmana

Poslanici republičkog parlamenta "pretresli" su danas amandmane na predložene izmene seta poreskih zakona. Na ukupno šest predloženih zakona predloženo je više od 200 amandmana, a nadležni skupštinski odbor je prihvatio šest amandmana.

Reč je o izmenama zakona o porezima na imovinu, o porezu na dobit pravnih lica, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o porezu na dohodak građana i o akcizama.

USVOJEN AMANDMAN O POREZU NA IMOVINU

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je izjavio da je Odbor za finansije usvojio amandman na Zakon o porezu na imovinu, po kojem lokalne samouprave imaju pravo da odlučuju o stopi amortizacije na nekretninu, do jedan odsto na jednu godinu starosti nekretnine, a maksimum do 40 odsto.

Prema njegovim rečima, posle ovoga nema razloga da za građane budu povećani nameti. Dinkić je u načelnoj raspravi rekao da su izmene seta poreskih zakona početak novog talasa konsolidacije, da će dovesti do smanjenja deficita, ali da one same po sebi neće biti dovoljne.

Privreda će tim zakonskim rešenjima biti rasterećena za četiri milijarde dinara, ali svako će morati da štedi i da vodi računa o svakom dinaru koji će se davati, rekao je Dinkić tokom načelne rasprave o izmenama šest poreskih zakona.

Rasprava o predloženim poreskim izmenama, koja je trajala ceo dan, obilovala je polemikama poslanika DS i ministra Dinkića.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović oštro je kritikovao sve mere ekonomske politike i rad ministra Dinkića, rekavši da su njegove mere u prethodnoj deceniji dovele do pada ekonomije i životnog standarda građana, a da se sada država sve više zadužuje.

Dinkić je sve primedbe odbacio kao neistinite i poručio Stefanoviću da se ugleda na druge lidere opozicije i da "ne govori izmišljotine".

DS je zatražila povlačenje iz procedure ili potpisivanje ukaza o proglašenju predloženog zakona o porezu na imovinu zbog čega će demokrate u lokalnim samoupravama početi kampanju kako bi se građani upoznali sa efektima, kako smatraju u DS, štetnih poreskih zakona.

Na dnevnom redu tekuće sednice, četvrte u okviru prolećnog zasedanja, su i predlozi za nekoliko ratifikacija međudržavnih sporazuma, među kojima je i sporazum Vlade Srbije i Vlade Rusije o odobrenju državnog finansijskog kredita srpskoj vladi u iznosu od 500 miliona američkih dolara.

- Vlada Srbije je prihvatila amandman SNS o tome da advokati, stomatolozi i privatna zdravstvena praksa ostanu u sistemu paušalnog oporezivanja, čemu se i dalje protivi Ministarstvo finansija - rekao je danas ministar finansija Mlađan Dinkić.

Na sednici skupštinskog Odbora za finansije koji je razmatrao više od 200 amandmana na izmene seta poreskih zakona, Dinkić je kazao da su na sednici Vlade protiv prihvatanja tog amandmanan SNS glasali on i potpredsednica Vlade Suzana Grubješić.

Grubješić je takođe iz Ujedinjenih regiona Srbije čiji je Dinkić lider. Dinkić je kazao da je namera rešenja koje je predložilo Ministarstvo finansija uvođenje advokata, stomatologa i privatne lekarske prakse u sistem vođenja knjiga.

On je objasnio da oni koji malo zarađuju, ne bi plaćali porez, dok bi oni koji imaju veći promet, morali da plate veći porez, a ne da budu "u istoj grupi gde su i obućari ili stolari".

- Odbor (za finansije) nije prihvatio odluku Vlade. Podržao je stavove Ministarstva finansija, tako da će na kraju presuditi poslanici na glasanju. Poslanici će po svojoj savesti glasati da li advokati, stomatolozi i privatni lekari ostaju u, po meni, neopravdanom sistemu paušalnog oporezivanja ili će imati obavezu da vode knjige - kazao je Dinkić novinarima u Skupštini Srbije posle sednice odbora.

Na sednici odbora su za taj amandman SNS glasali poslanici SNS i SPS, ali to nije bilo dovoljno za prihvatanje predloga.

(Telegraf.rs/Blic)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA