Španija i dalje protiv priznanja Kosova!

 
  • 4

Ova zemlje je jedna od pet država EU, zajedno s Rumunijom, Slovačkom, Grčkom i Kiprom, koje nisu priznale nezavisnost južne srpske pokrajine

Španija i dalje odbija da prizna nezavisnost Kosova, izjavio je španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Garsia-Magalo tokom posete Rumuniji.

- Španija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova, sve dok Srbija to ne prihvati - rekao je šef španske diplomatije na konferenciji za štampu u Bukureštu.

I Rumunija spada u jednu od pet zemalja Evropske unije, koje ne priznaju kosovsku nezavisnost.

On je rekao da bi priznavanje nezavisnosti Kosova značilo "priznati proglašenje, kojim se krše unutrašnje ustavno pravo bivše Jugoslavije i međunarodno pravo".

Španski ministar je rekao da Španija želi da održava odnose s Beogradom i Prištinom kako bi se dve strane složile oko susedskih trgovinskih i administrativnih odnosa, "ali ne prelazeći crvenu liniju jednostranog priznanja" nezavisnost.

Agencija Frans pres podseća da su Beograda i Prištine 19. aprila u Briselu, uz posredovanje Evropske unije, postigli sporazum o normalizaciji bilateralnih odnosa.

Rumunski šef diplomatije Titus Korlacean danas je pohvalio taj sporazum kao "važan i koristan korak za ceo region Balkana, za mir i za budućnost Evrope i regiona".

Španija je jedna od pet zemalja EU, zajedno s Rumunijom, Slovačkom, Grčkom i Kiprom, koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Ona je i sama suočena sa separatističkim izazovima iz svoja dva regiona – Baskije i Katalonije.

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić razgovarao je telefonom sa slovačkim kolegom Miroslavom Lajčakom, koji mu je "pružio uverenje da Slovačka neće odstupiti od svog stava da nikada neće priznati takozvanu državu Kosovo", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Mrkić se zahvalio Lajčaku na tom principijelnom stavu.

Dvojica ministara su, kako se navodi, razmenili su sve aktuelne informacije, posebno one koje se tiču sporazuma Beograda s Prištinom, procesa pregovora o implementaciji tog sporazuma, kao i o njegovom uticaju na jačanje položaja Srbije u Evropi i svetu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Bolna pesma za Dušana: Sestra ubijeng dečaka recitovala poemu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan D.N.

    17. maj 2013 | 07:01

    Pa zar bas ti spanci moraju da ometaju napore gospode Dacica i Vucica? A toliko se ljudi trude.

  • Knindza

    17. maj 2013 | 11:05

    Bravo za španiju

  • стрептомицин

    17. maj 2013 | 10:12

    Срамота од Шпанаца, а скоро цела политичка булумента Србије је то одрадила тако перфидно да већина наивних бирача није ни приметила.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA