VLADIKA BAČKI IRINEJ: Crkva nije podržala ni Tita za Nobela!

 
  • 2

Portparol SPC tvrdi da stavovi Crkve ne predstavljaju stavove političkih opcija niti pokušaj preuzimanja državnih ingerencija. On je dodao da zvanična tela SPC neće učestvovati u organizovanju demonstracija povodom potpisivanja Briselskog sporazuma

Vladika bački Irinej je izjavio kako je Srpska pravoslavna crkva (SPC) svojevremeno odbila da podrži kandidaturu Josipa Broza Tita za Nobelovu nagradu za mir - zbog čega je doživotni predsednik SFRJ zauvek prekinuo susrete sa crkvenim vrhom.

Opisujući na debati u Tanjugovom Pres klubu kako su odnosi crkve i države "u različitim vremenima bili različiti", vladika Irinej je kazao da je posle kandidatuire Tita za Nobela u Crkvu "s određenog mesta" došla poruka da država očekuje podršku SPC toj kandidaturi.

- Tadašnja vlast je bila veoma zainteresovana za tu podršku, pa je bila i spremna da štošta obeća Crkvi - razne beneficije, pa i izgradnju Hrama Svetog Save. Verovatno se isto očekivalo i od drugih crkava i verskih zajednica u tadašnjoj Jugoslaviji. Naravno da je Sabor SPC rekao ''ne'' - rekao je vladika.

Po rečima Irineja, Tito je posle izbegavao takve susrete, a kontakata između države i Crkve je bilo, ali na nižim nivoima.

- Postoje granice i uveren sam da je to u našem poretku svima jasno - da nema mogućnosti da se izvrši pritisak na Crkvu, niti Crkva može da vrši pritisak na bilo koga. Crkva je tu da svedoči i da se bavi opštim dobrom, posebno brigom za opšte dobro svih i ništa više i ništa manje od toga - zaključio je vladika Irinej, koji je i portparol SPC.

"SPC NE ORGANIZUJE PROTESTE PROTIV SPORAZUMA"

Zvanična tela SPC neće učestvovati ni u kakvom organizovanju demonstracija povodom potpisivanja Briselskog sporazuma Beograda i Prištine, ali neće ni zabranjivati bilo čije učešće, izjavio je vladika bački Irinej.

Prema njegovim rečima, oni koji će biti na tim demonstracijama većinom "spadaju u Crkvu" i ako žele da demonstriraju - SPC se u to neće mešati.

- Crkva ne raspolaže onim podacima sa kojima raspolažu državne strukture, ali crkva ima pogled koji ide duboko u prošlost i budućnost, pa slobodno bih rekao i u večnost. Tako da je ona imala veoma ozbiljnog razloga da upozori na to što bi moglo da se dešava u budućnosti na Kosovu i Metohiji - kazao je vladika Irinej, koji je i portparol SPC.

Na Tanjugovoj tribini "Država i crlva - sekularna i verska tolerancija", Irinej je rekao da stavovi Crkve ne predstavljaju stavove političkih opcija niti pokušaj preuzimanja državnih ingerencija.

Sinod, kako je kazao, svojim saopštenjem o Kosovu nije imao nameru da stvara smetnju ili prepreke državnim organima da odlučuju prema svojoj savesti i odgovornosti, već je namera bila da se ukaže na dugoročnu perspektivu koju treba imati u vidu.

- Mi smo pokušali da pomognemo, a kako će ko to tumačiti - to ne zavisi od nas. Stav Crkve je izrečen po savesti, bez zle primese, ponajmanje u službi nekih političkih opcija, iako je toga bilo u medijima, pa se išlo čak dotle da su mediji pisali da su nam saopštenje pisali neki stranački lideri.... A nisu... Ja sam ga napisao od prve do poslednje reči - rekao je vladika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hercegov grad

    8. maj 2013 | 17:44

    Tita nema,ali ga veliki broj gradjana,koji pante to vreme priznaje kao najboljeg presednika.

  • Образован

    8. maj 2013 | 17:15

    Zamislite da je tako rekao Arsenije Carnojevic,crkva.nece voditi seobu Srba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA