Nikolić pozvao jerusalimskog patrijarha na proslavu Milanskog edikta

 
  • 6

Predsednik je patrijarhu Teofilu III preneo pozdrave patrijarha srpskog Irineja i vladika Srpske pravoslavne crkve i pozvao ga da dođe u Srbiju u oktobru na završnu svečanost obeležavanja hrišćanstva

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Jerusalimu s jerusalimskim patrijarhom Teofilom III, kojem se zahvalio za sve što je učinio za srpski narod, preneo mu pozdrave patrijarha Irineja i pozvao ga na proslavu Milanskog edikta u Nišu.

Teofil III je pozdravio predsednika Srbije, kako je rekao, i kao političkog lidera i kao hodočasnika, rekavši da zna da je Kosovo za Srbe "njihov Jerusalim" i da je "svestan patnji" kroz koje prolazi srpski narod.

- Želim da vam se zahvalim za sve ono što činite za hrišćansku pravoslavnu veru i srpski narod posebno - rekao je Nikolić.

On je patrijarhu Teofilu III preneo pozdrave patrijarha srpskog Irineja i vladika Srpske pravoslavne crkve i pozvao ga da dođe u Srbiju na proslavu 1.700 godina Milanskog edikta.

- Ovo je godina u kojoj mi u Srbiji obeležavamo 1.700 godina od kada je hrišćanstvo postalo dozvoljena religija zaslugom cara Konstantina koji je rođen u Nišu, kao i još 17 vizantijskih careva. Mi vas očekujemo u oktobru na završnoj svečanosti obeležavanja 1.700 godina hrišćanstva zato što je taj edikt nas hrišćane izvadio iz katakombi, podruma, skinuo nas sa vešala, vratio nam naša mesta na kojima smo se molili Bogu, kako tada, tako i danas - rekao je Nikolić.

Jerumaslimski patrijah je predsedniku Srbije uručio odlikovanje njihove patrijaršije.

- Velika mi je čast ovo odlikovanje koje ste mi dali, ja ga shvatam kao odlikovanje mučeničkom srpskom narodu i mučeničkoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi - rekao je predsednik Nikolić.

Jerusalimski patrijarh je izrazio zadovoljstvo povodom susreta sa Nikolićem i podsetio na bliske istorijske veze Srbije i Jerusalimske patrijaršije, kao i da je car Konstantin koji ima izuzetan značaj za hrišćanstvo rođen u Nišu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Uručenje nagrade "Krisatalna koala" Radošu Bajiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA