Vlast za osam meseci smenila skoro 3.000 ljudi!

 
  • 4

- Prema važećim propisima, vlast nema obavezu da obrazloži smene izabranih i postavljenih lica. Međutim, odsustvo obrazloženja i indikativno linearno smenjivanje i postavljanje novih funkcionera ukazuje na odsustvo svake evaluacije i donošenje odluka na osnovu partijske pripadnosti - kaže direktor CPP-a

Vlada Srbije i predsednik su za osam meseci rada razrešili 1.096 službenika u državnoj upravi, pokazuje analiza organizacije Centar za praktičnu politiku.

Analiza nevladine organizacije CPP pokazala je i da su gradske vlasti Novog Sada razrešile 977, a gradske vlasti Niša 698 ljudi, prenosi "Danas".

Analizom su obuhvaćena samo razrešenja i opozivi koji se objavljuju u Službenom glasniku i službenim listovima.

Uvidom u listu imenovanja i razrešenja, tokom dosadašnjeg rada, Vlada Srbije je razrešavala najviše u novembru i martu, po više od 200 službenika, dok je po gotovo 200 smenjeno tokom decembra i februara. Najmanje rešenja o prestanku dužnosti doneto je u oktobru prošle godine - pedesetak.

Prema navodima direktora CPP Dragana Popovića, ovi podaci ukazuju na "linearno otpuštanje svih koji nisu iz partija na vlasti na lokalnom i nacionalnom nivou“.

- Prema važećim propisima, vlast nema obavezu da obrazloži smene izabranih i postavljenih lica. Međutim, odsustvo obrazloženja i indikativno linearno smenjivanje i postavljanje novih funkcionera ukazuje na odsustvo svake evaluacije i donošenje odluka na osnovu partijske pripadnosti. Ovakva praksa potpuno učvršćuje partijsku državu i ruši vladavinu prava u Srbiji. Nasilnim smenama, bez obrazloženja i bez ocene rezultata rada, uvodi se partijska pripadnost kao apsolutno načelo u upravljanju državom - napominje Popović.

On ističe da se na taj način istovremeno šalje poruka svim izabranim i postavljenim funkcionerima da rezultati rada nisu merilo i da nije važno kako rade, već da li pripadaju vladajućoj stranci.

S druge strane, Transparentnost Srbija je početkom marta objavila da je Vlada do tada od 162 državna službenika njih 148 postavila na položaje bez konkursa, što je suprotno zakonu.

- Vlada Srbije ne samo što je postavljala visoke državne službenike na osnovu člana zakona koji je prestao da važi pre dve godine, već je bez konkursa postavila i direktore novoformiranih kancelarija - upozorila je Transparentnost Srbija.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Video: Turković: Radić je na prijemu bio veoma uznemiren sa povredama u vidu otreklina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud Zbujen

    29. april 2013 | 11:26

    Slabo vi to trebq sve smeniti i vi svi na kraju da date kolektivbo itkaz da mozemo mi sa biro da dojemo malo na valst da imamo za zivot

  • Lucija

    29. april 2013 | 14:34

    Konacno smo docekali da pocnu da placaju oni koji su nas godinama pljackali. Hvala Vam na tome, gospodine Vucicu!

  • KalamitiDzejn

    29. april 2013 | 14:32

    Zemlja Srbija je kao zapusteno imanje o kome nisu brinuli oni koji su trebali. Sada je na novoj vlasti da to polako popravlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA