NEMA ZABORAVA: Obeleženo stradanje Srba kod Bjelovara 1941.

U kompleksu logora Gospić-Jadovno-Pag za tri meseca postojanja tokom 1941. pobijeno više od 40.000 ljudi, od kojih 38.000 Srba. Preživeli krajem leta prebačeni u tek sagrađeni logor Jasenovac i tamo pobijeni

  • 1

Predstavnici Srba iz Hrvatske i antifašističke organizacije danas su obeležili 72 godine od stradanja oko 200 srpskih civila masakriranih kod Gudovca blizu Bjelovara, kao i odvođenja oko 500 Srba iz Grubišnoj Polja u ustaški logor Jadovno, odakle se niko nije vratio.

Na mestu stradanja žrtava prvog masovnog masakra Srba položeni su venci, a prisutnima, kojih je bilo stotinak, obratio se predsednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u Saboru Milorad Pupovac.

Podsetivši da su ustaše masakr nevinih srpskih civila iz Gudovca i okolnih sela počinjen 28. aprila opravdavali tvrdnjom da se radilo o četnicima, Pupovac je naglasio da "reč četnik i danas odzvanja u Hrvatskoj".

- Njom se i danas imenuju pripadnici srpskog naroda, ali i neki koji su moji najbliži saradnici, pa ta reč i danas više živi u Hrvatskoj nego što živi pomen na ove nevine žrtve - ocenio je Pupovac.

- Ovde je počeo pohod koji je završio genocidom prema Srbima, Romima i Jevrejima, kao i zločini nad Hrvatima antifašistima - rekao je Pupovac, ističući značenje obeležavanje gudovačkih žrtava.

O okolnostima masakra govorili su gradonačelnik Bjelovara Anton Korušec i zamenik bjelovarsko-bilogorskog župana Saša Lukić, a prisutnima se obratila i poslanica Ivana Posavec Krivec kao izaslanica predsednika Sabora Borisa Leke.

Parastos je služio bjelovarski paroh jerej Darko Pataković, a među okupljenima, predstavnicima srpske manjinske samouprave, srpskih organizacija, antifašista i rođaka pobijenih bio je i konzul Srbije u Zagrebu Zoran Vasiljević.

Prema procenama istoričara Ðure Zatezala, u kompleksu logora Gospić - Jadovno - Pag u tri meseca postojanja tokom 1941. pobijeno je više od 40.000 lica, od kojih 38.000 Srba. Preživeli su krajem leta prebačeni u tek sagrađen logor Jasenovac i tamo pobijeni.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anti antifa

    28. april 2013 | 06:01

    Najgrozomornije zločine u istoriji su uvek činili Hrvati i to je istina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA