EK preporučila početak pregovora sa Srbijom!

EK o tome odlučila danas na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu, vest prvi objavio evropski komesar za proširenje Štefan File. Pregovori o SSP za Kosovo

  • 13

Evropska komisija preporučila je danas na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji!

Vest o tome prvi je objavio evropski komesar za proširenje Štefan File, koji je u u 10.54 na svom Tviter nalogu napisao da je Savet ministara Evropske unije danas u Luksemburgu usvojio preporuku da se Srbiji dodeli datum za početak pregovora o pridruživanju.

Ministri su na početku dvodnevnog zasedanja saslušali izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, u vezi sa dogovorom o predlogu sporazuma Beograda i Prištine koji je postignut u petak, kao i o napretku Srbije u dostizanju evropskih standarda kroz unutrašnje reforme.

U izveštaju se navodi se da je Srbija preduzela vrlo značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom u skladu sa zaključima saveta iz decembra 2012. godine.

Komisija je zaključila da se Srbija tokom dijaloga angažovala "aktivno i konstruktivno" i da je to obuhvatilo ceo spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa.

U izveštaju se detaljno navodi hronologija dijaloga, svih deset rundi, kao i sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, a naglašava se i uspešno sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Istovremeno, Evropska komisija je preporučila Savetu ministara EU i da sa Kosovom počne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Reč Kosovo je i u ovom izveštaju EK napisana sa zvezdicom i fusnotom u kojoj se pominje Rezolucija SB UN 1224 i mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • darko

    22. april 2013 | 11:59

    Eu ne.

  • Grizem

    22. april 2013 | 12:38

    Ukljucite u pregovore da srbi koji su vecina u becu u austriji moraju dobit kao nacijonalna vecina svoju drzavu. Zvat cemo je "nadoknada", ime bec cemo izbrisati jer nije moderno i po evropskim standardima.

  • vasa

    22. april 2013 | 11:52

    A sad spremite cinije za med i mleko...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA