Ðurić: Sporazum za opstanak srpskog naroda na KiM

 
  • 3

Savetnik Tomislava Nikolića istakao je da tek predstoje veliki napori kada je u pitanju ostvarivanje prava tamošnjih Srba

Savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić izjavio je danas da predloženi sporazum između Beograda i Prištine omogućava opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i njegovu dugoročnu bezbednost na čitavoj teritoriji pokrajine.

Savetnik Tomislava Nikolića istakao je da tek predstoje veliki napori kada je u pitanju ostvarivanje prava tamošnjih Srba.

- Mi nijedan korak u implementaciji ovog sporazuma nećemo uraditi kao država bez Srba sa Kosova. Od samog sprovođenja zavisi kako će ovo izgledati na terenu. Pravi ''pakao'' tek sad nastaje za one koji će biti uključeni u pregovore i mi smo spremni da se borimo milimetar po milimetar za svaki pedalj prava -  rekao je Ðurić u emisiji "Stav Srbije" na Prvoj televiziji.

Ðurić je naveo da se sada ulazi u fazu u kojoj će uloga Srba na Kosovu i Metohiji biti od suštinskog značaja i da će svako pravo za njih morati da bude izboreno uz njihovo aktivno učešće.

Ðurić je napomenuo da će predloženim sporazumom trajno biti obezbeđeno odsustvo kosovskih snaga bezbednosti sa severa Kosova i Metohije, da je Srbija dobila garanciju da ne mora da prihvati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i u UN, kao i da neće biti primorana da prizna nezavisnost Kosova.

- U srpskim sredinama na severu biće, figurativno govoreći, isključivo srpska čizma i to će učiniti da se oni osećaju bezbednim - rekao je Ðurić i dodao da će tome doprineti i zajednica srpskih opština koja će određivati regionalne komandire policije, a koja će imati izvršnu ulogu u nekoliko oblasti.

Savetnik predsednika države je naveo i da Srbija neće smanjiti ni za jedan jedini dinar pomoć koju trenutno kroz investicije daje Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da će se prvi put dobiti institucije koje će biti legitimne u očima međunarodne zajednice.

- Mi nismo i nećemo priznati nezavisnost Kosova i Metohije - poručio je Ðurić i dodao da sve to jeste manje od onoga što na severu Kosova u ovom trenutku postoji u pojedinim segmentima, ali da omogućava veći stepen sigurnosti za Srbe na čitavoj teritoriji pokrajine nego što je to danas.

Ðurić je dodao i da one oblasti koje nisu obuhvaćene predloženim sporazumom nisu rešene i da za Srbiju ostaje imperativ da se 230.000 proteranih sa Kosova vrati na svoja ognjišta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitomir KM

    21. april 2013 | 15:54

    Nemoj Djuricu, sve ste vec rekli!

  • стрептомицин

    21. april 2013 | 15:59

    Објасни ти то нама како ће то Срби бити сада "безбедни" када сте их гурнули у руке управо оних који их некажњиво масакрирају и продају у "резервне делове"? Је ли могуће да је српски народ толико слеп и залуђен неким апсолутно безвредним "датумом"?!

  • Aleksandar KM

    21. april 2013 | 17:10

    Izdajnice!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA