NEMAČKI POSLANIK: Ne vidim način da Srbija dobije datum za pregovore

 
  • 16

- Najveći problem odnosi se na to da Srbija mora da prihvati da je Kosovo izgubio Milošević. Dokle god Srbija bude pokušavala da zadrži strukture na severu Kosova, koje direktno kontroliše Beograd, neće biti nikakvog rešenja - rekao je Rajner Štiner

Rajner Štiner, funkcioner nemačkih vladajućih liberala i poslanik Bundestaga, izjavio je da ne vidi "na koji način bi Srbija mogla da dobije datum" za početak pregovora s EU, pošto su pregovori o Kosovu "do sada bili neuspešni" i da "nikakvog rešenja neće biti" dok god Beograd bude pokušavao da zadrži svoje strukture na severu pokrajine.

- Najveći problem odnosi se na to da Srbija mora da prihvati da je Kosovo izgubio Milošević. Dokle god Srbija bude pokušavala da zadrži strukture na severu Kosova, koje direktno kontroliše Beograd, neće biti nikakvog rešenja - rekao je Štiner uoči nove posete delegacije nemačkog Bundestaga Beogradu 10. i 11. aprila.

Kad je reč o nedavnoj poseti prvog potpredsednika srpske Vlade Aleksandra Vučića Berlinu, Štiner je kazao da je ministar spoljnih poslova Gido Vestervele "veoma jasno" rekao ministru Vučiću da Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU, ali da Srbija mora da ispuni neophodne uslove.

Parlamentarci će se, kako je navedeno na sajtu Bundestaga, sastati s prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom pravde Nikolom Selakovićem, potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić, kao i sa srpskim parlamentacima.

Previđeni su i susreti sa šefom Delegacije EU u Beogradu Vensanom Dežerom, kao i predstavnicima Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, političkih fondacija, nevladinih organizacija i s privrednicima.

Poslanička grupa CDU/CSU insistira na sedam uslova koje Srbija treba da ispuni da bi dobila datum za početak pregovora: reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, potpunoj primeni sporazuma između Beograda i Prištine, uključujući dogovor o nastavku dijaloga, početku uklanjanja "paralelnih" struktura na severu Kosova, uticaju Beograda na Srbe na severu pokrajine radi saradnje s Kforom i Euleksom i vidljivoj volji za pravno obavezujuću normalizaciju odnosa s Prištinom, na primer, kroz sporazum o dobrosusedskim odnosima.

Preostala dva uslova su vidljiv napredak u otkrivanju i gonjenju počinilaca paljenja nemačke ambasade 2008. i pomirenje u regionu.

(Telgraf.rs / Tanjug)

Video: Kako Beograđani nazivaju ovaj park: Neki se stide da izgovore ime!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA