ČOMSKI: Evropa baš i ne želi Srbiju

Najvažniji politički mislilac današnjice kaže da pogodba "Kosovo za Evropu" nije dobra, jer Evropska unija nije oduševljena idejom da joj pristupe Srbi, kao i da je to jedno rasističko društvo koje ne trpi različitost

  • 7

Najvažniji politički mislilac Noam Čomski rekao je da je pristupanje Srbije EU u ovom trenutku prilično dubiozan potez.

- Čak i pod uslovom da će vas Evropa prihvatiti, što ni u kom slučaju nije izvesno. Znate, Evropa je veoma rasistički nastrojena prema ideji da u Uniju uđu Srbi, tako da to neće biti tako jednostavno - kaže Čomski.

Čak i kada bi bilo jednostavno, navodi Čomski, to ne bi bio ispravan potez, jer EU trenutno srlja u samoubilačkom pravcu, posebno zbog svoje ekonomske politike koja urušava siromašnije članice.

- U poređenju s njom, američka finansijska politika izgleda veoma progresivna. Sama ideja da nametnete mere štednje državama predstavlja ekonomsku katastrofu, i sada vidimo šta se događa. Svaki normalan ekonomista to vidi, a čak i Međunarodni monetarni fond to vidi - rekao je Čomski.

Ovaj politički mislilac je u razgovoru za  "Nedeljnik" naveo da nije iznenađen pregovorima Beograda i Prištine i da razume pritiske pod kojima je Srbija. Kako smatra, bilo je samo pitanje dana kada će Beograd popustiti.

- Postoji taj šablon da će Zapad podržavati vlast, kakva god da je, dok god ona ispunjava njihove zamisli. Isti slučaj ste imali s Miloševićem tokom osamdesetih i ranih devedesetih - kazao je Čomski.

Najveći živi intelektualac objašnjava da iza američke podrške nezavisnom Kosovu stoji dugotrajno geopolitičko promišljanje.

- Inicijativa Amerike usmerena ka bivšoj Jugoslaviji i posebno Kosovu upravo je zbog održavanja i proširenja američke moći u onome što se geostrateški posmatra kao prilično krucijalan region. Delom zbog Evrope, a delom zbog Bliskog istoka - govori Čomski.

On navodi da svetom upravlja sila, ne zakon, niti sentimentalnost.

- Činjenica da su Srbi bili toliko hrabri i toliko delotvorni u borbi protiv nacista nema apsolutno nikakav značaj za Britaniju i Ameriku posle rata. Oni prate svoje interese, interese moći. Nema osećajnosti, nema pravne odgovornosti. Tako funkcioniše svet - kaže Čomski.

Čomski dodaje da je Nemačka priznala nezavisnost Hrvatske bez ikakvog obzira prema međunarodnom pravu i bez ikakve brige za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

- Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je nemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je doneo taj ogromni sukob - navodi Čomski.

On upozorava da je Evropa suštinski rasističko društvo, koje ne trpi različitost.

- Ne vlada u Evropi, kako je rekao Dobrica Ćosić, samo srbofobija. Fobije su svuda. Neofašističke partije sve su jače - posebno u Mađarskoj i Austriji, ali i u drugim državama. Evropa je veoma rasističko društvo. Oni ne žele različitost, oni žele homogena društva - kaže Čomski.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija Čvorović

    21. mart 2013 | 15:15

    Ni ti ne bi u grob uskoro ali nemaš izbora, a što se Srbije tiče još malo pa će se u Srbiji početi masovno rađati mali evrounijaši posto je Srbima pun k . r . c. i Evrope i evropljana...

  • eu

    21. mart 2013 | 15:44

    i sta onda,i ta evropa nije bog zna koliko dobra,opet bi bili pod necijom komandom i morali bi opet da radimo ono sto oni kazu, batalite pricati o tome vise,u tu evropu mozemo tek za 30 godina,a pitanje je da li cemo i tad..

  • Vlada

    21. mart 2013 | 15:21

    A ni mi evropu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA