Dodik: Republika Srpska stabilizuje BiH

 
  • 1

Predsednik RS smatra da su Bošnjaci najodgovorniji za dugoročnu stabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da Bošnjaci imaju najveću odgovornost za dugoročnu stabilizaciju prilika u BiH i kao politička strana moraju da daju koncesije.

- Oni su ostali zarobljeni u tome da su žrtve rata, što nesumnjivo jesu. Ali, za žrtve rata postoji i odgovor koji se zove procesuiranje - rekao je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska ne štiti nikoga ko je optužen za ratne zločine i da ne krije dokumentaciju, čime je ispunila svoj deo pravne obaveze i odgovornosti prema samim žrtvama.

- Ne može Republika Srpska biti stalni krivac, odnosno ne mogu Hrvati biti majorizovani. To je kardinalna strateška greška bošnjačke političke elite, što korišćenjem određene pozicije kod međunarodne zajednice, što kroz priču o BiH žele da je pribave samo za sebe, a ne da stvaraju uslove za komotan život Hrvata u političkom smislu, odnosno Srba Republike Srpske u BiH - upozorio je Dodik.

On je ukazao na to da je nepoverenje i dalje problem u BiH koja može opstati tako što će se obezbediti dogovor političkih elita o pitanjima koja nisu sporna i to ostvarivati bez stalnih nastojanja da se urušavaju nadležnosti na srednjem nivou.

Dodik smatra da BiH treba da bude složena, decentralnizovana zajednica u kojoj se uvažavaju u potpunosti interesi konstitutivnih naroda u politički-teritorijalnom smislu.

- Mislimo da je krajnji cilj za potpunu stabilizaciju BiH da se odredi kao federalno-konfederalna zemlja sa tri politicko-teritorijalne jedinice, republike, entiteta koji će na nivou BiH imati jasno precizirane okvire za dogovor vezano za inostranstvo. BiH i jeste po Dejtonu tempirana da samo ima međunarodni subjektivitet, a da je sva unutrašnja vlast na nivou entiteta - istakao je Dodik.

(Telegraf.rs/izvor: Tanjug)

 

 

Video: Božović o suđenju za "Ribnikar": Ovo je bilo jedno od najstrašnijih suđenja u mojoj karijeri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bratBing

    6. februar 2012 | 00:36

    Ovaj covek zna sta je politika. Jedno radi a laze kao pas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA