Evropski kurs DS (ni)je sporan

Osnivači Demokratske stranke - Kosta Čavoški, Vladimir Gligorov i Marko Janković, komentarišu za Telegraf.rs izjavu Dragoljuba Mićunovića da je DS još pre 22 godine promovisao evropsku orijentaciju, koja traje i danas

  • 3

Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović poručio je, na obeležavanju godišnjice stranke, da je evropska orijentacija Demokratske stranke promovisana pre 22 godine i traje i danas.

A danas je Mićunović jedini iz grupe od 13 osnivača Demokratske stranke koji je (ne računajući epizodu sa Demokratskim centrom) ostao veran demokratama. Šestorica inicijatora osnivanja DS, među kojima i Zoran Đinđić, nisu više među živima, a ostali su odavno napustili prvu srpsku opozicionu stranku.

Telegraf.rs je pitao trojicu osnivača DS - Kostu Čavoškog, Marka Jankovića i Vladimira Gligorova, da li je ova stranka od osnivanja bila (i ostala) na evropskom kursu.

- Dajte, molim vas! Prilikom osnivanja stranke niko od nas nije našao za potrebno da pomene tadašnju Evropsku zajednicu kao bilo kakav cilj. Tad je još postojala SFRJ, fokusirali smo se na brigu o zajedničkoj državi, zalagali smo se za uvođenje višestranačke demokratije... to su bili naši osnovni ciljevi – rekao je za Telegraf.rs Kosta Čavoški.

Mićunovićevu izjavu da se DS od početka zalagala za evrointegracije, Čavoški je nazvao “pričama za malu decu“.

- Mićunović priča svašta. Doduše, on je već u 83. godini, pa to i nije nešto neobično – nije Čavoški propustio priliku da “pecne“ svog nekadašnjeg partijskog kolegu, s kojim je u ideološki sukob došao već posle nekoliko meseci postojanja DS.

Nasuprot tvrdnjama Čavoškog, ekonomista Vladimir Gligorov, osnivač Demokratske stranke koji je sada funkcioner LDP, kaže za Telegraf.rs da je izjava prvog predsednika DS tačna.

- Ako ne jedina, onda je DS jedna od najznačajnijih proevropskih partija devedesetih godina, dok su sada tako profilisane gotovo sve stranke u Srbiji – smatra Gligorov.

On, ipak, naglašava da demokrate nisu baš od samog početka zauzele takav kurs, jer je “bilo skretanja ka nacionalnoj opciji“, zbog čega se, uostalom, Gligorov povukao iz stranke neposredno posle osnivanja.

- DS je stranka umerene proevropske orijentacije i oko tog cilja nema dvoumljenja, ali ima oko taktike i političkog ponašanja – ocenjuje Gligorov za Telegraf.rs.

Novinar Marko Janković, koji za sebe kaže da je “jedan od sedam osnivača koji misle da su živi“, tvrdi za Telegraf.rs da je priča o evropskim integracijama “šarena laža“.

- Mićun je komunista, on nikada nije bio pravi demokrata. Sad priča bajke, jer Demokratska stranka nema drugu šargarepu da ponudi biračima – ističe Janković, dodajući da je „insistiranje na učlanjenju u Evropsku uniju zapravo guranje Srbije u NATO“.

Osnivač DS, a potom i DSS, naglašava da je i dalje demokrata, za razliku od same Demokratske stranke koja je “promašila taj put“.

- Najviše bih voleo da se DS menjao, da je evoluirao kao stranka, a ne kao preduzeće. Ipak, teško bi bilo poverovati da bi Demokratska stranka uopšte opstala da se odrekla evropskog puta – zaključio je Janković.

(Nikola Kojić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ozren jovic

    16. jul 2012 | 18:22

    Micunovic je najveci demagog na politickoj sceni Srbije uz to voli mnogo da laze kao vecina clanova DS-a.

  • nele011

    4. februar 2012 | 08:29

    obozavam izjave ovog simpatichnog mladica zavanog..baba 3.14chka....lepo ga je opisao Jovo Kapidzic

  • telegrafrs

    3. februar 2012 | 22:27

    Šta o DS-u misle njegovi osnivači http://t.co/stysRtNb

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA