BELI LISTIĆI SVE BROJNIJI: Nećemo na izbore kao na sistematski pregled, na svakih šest meseci!

 
  • 2

Na prošlogodišnjim izborima "belim llistićima" malo nedostajalo da pređu cenzus. Ove godine veliki broj građana ostaće kod kuće jer im je izbora preko glave, pokazuje istraživanje Telegrafa

Srpski političari svaki čas potežu izbore, preteći jedni drugima izlaskom na birališta. Narodu je, međutim, izbora preko glave, pa će "partija belih listića", čini se, biti brojnija nego ikad, kad god izbori budu bili zakazani.

Profesorka Srbijanka Turajlić smatra da je mnogo razloga za takvo raspoloženje u narodu. Ona kao ključan pobornik "belih listića" i dalje ne vidi svrhu izbora.

- Sad bi bilo daleko više građana koji ne bi izašli na izbore nego prošle godine. Na ovako strašnoj i mutnoj političkoj sceni ne vidi se šta bi izbori mogli doneti. Ne vidite nekog ko nije upleten u nešto što bi vrlo brzo moglo da pokrene novi skandal. Od onoga što se nudi samo se pitate kada će tabloidi početi da pišu - ocenjuje Turajlićeva.

I sociolog Vesna Pešić kaže da bi građani bili krajnje iritirani novim izborima, koji bi pokazali veliku neozbiljnost političkih aktera.

- Nije normalno da se izbori pominju svaka dva meseca! To što neko misli da je dobro da baca državne pare i iritira građane nije razlog za izbore, koji su već dugo besmisleni. Opozicija nam je katastrofalna, a i vlast ako se slaže s tim. Građani to vide i kazniće neizlaskom na izbore - smatra naša sagovornica, uz napomenu da u SAD, po završetku izbora, nikom ne padne na pamet da ih pomene naredne četiri godine.

A šta kaže narod? Penzionerka Lj. M. na samo pominjanje izbora ljutito odmahuje rukom.

- Ma nema ni govora da bih sad izašla na izbore! Samo nas zamlaćuju i maltretiraju. Kao da nemamo preča posla - odlučna je ova penzionerka.

Prodavačica za jednom od tezgi na "buvljaku" takođe je razočarana i ne veruje više u izbore.

- Nekad sam jedva čekala taj dan, nisam planirala ništa drugo osim da ponosno izađem i zaokružim nešto nadajući se promenama. Ali godinama već nije tako. Valjda jer se nikad ništa ne promeni - kaže T.D. (43).

Na to se nadovezuje kolega sa susedne tezge.

- Pa šta hoće sad, da nam uvedu izbore kao sistematski pregled, na svakih šest meseci?! Neka stanu oni za moju tezgu, a ja ću malo da se slikam za bilborde i obećavam pare iz inostranstva - dodaje L. Z.

Aleksandar Kostić (40) jedan je od onih koji ne veruju da će uopšte izaći na biralište, ne samo ove godine, nego još dugo vremena.

- Nema više poente glasati. Sad kad svako može sa svakim u koaliciju, šta ti vredi da biraš nekog od njih? Državi svakako neće biti bolje - smatra Kostić.

Darinka Zebić jedna je od retkih koja smatra da na izbore uvek treba izaći.

- Na svake sam dosad izlazila, pa ću i na ove, ako ih bude. Ipak, milsim da ne treba baš svake godine da glasamo. Ne verujem ni da će ih biti uskoro, šta će im to - poručuje Zebićeva.

(A. Popović)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    4. mart 2013 | 10:02

    Treba izlaziti na izbore ali svake 4 godine i to u sto vecem procentu. Beli listici su izmisljotina DS-a da bi smanjili glasove ostalih ali im se razbila o glavu. Neka sad budu strpljivi i cekaju. Neka rade na sebi, a puste na miru vlast da vidimo sta ce uraditi neko drugi. Nisu oni jedini i najbolji sto bi zelela Turajlic. Kao sto se vidilo 12 godina nisu nista napravili, cak su upropastili sve sto je bilo dobro i trebaali bi za to da odgovaraju pred narodom. Zbog te odgovornosti koja im preti zatvorom su i nervozni pa izmisljaju razne afere i prizivaju izbore kad im se prohte.

  • Komentator

    4. mart 2013 | 10:41

    Eee.....kad pametniji popusta, budale vladaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA