Stranke troše 97 miliona mesečno bez kontrole

 
  • 0

Partije koje imaju poslanike u Skupštini Srbije novcem koji dobijaju iz budžeta uglavnom plaćaju redovne troškove, a neke stranke vraćaju kredite kojima su finansirale kampanju

Svakog meseca iz budžeta na račune parlamentarnih stranaka "legne" oko 97 miliona dinara. Novac koji partije dobijaju troši se bez kontrole, pišu "Novosti".

Deo partija potroši budžet isključivo za finansiranje redovnog rada, poput plaćanja računa i iznajmljivanja prostora, neki vraćaju kredite koje su podigli za izbore, a ima i onih koji "štekaju" ukoliko dođe do novog glasanja.

- Prihode iz budžeta i novac koji prikupimo od članarina koristimo za vraćanje kredita koje smo podigli za predsedničke i parlamentarne izbore. Takođe, plaćamo i račune koji se naprave u centrali i opštinskim odborima. Imamo knap da sve to podmirimo - kaže za "Novosti" sekretarka Demokratske stranke Tamara Tripić.

Međutim, penzioneri drugačije razmišljaju, pa oni imaju i "kasicu" u kojoj odvajaju novac ukoliko budu morali da ponovo idu pred birače. Kako je rekao potpredsednik PUPS-a Momo Čolaković, od gotovo pet miliona koje dobiju, najveći deo odlazi na troškove centrale u Beogradu.

- Sve što nam ostane čuvamo za najvažniju stvar za svaku političku stranku, a to su izbori, ukoliko ih bude - kaže on.

Šef poslaničke grupe SNS Veroljub Arsić rekao je da pare koje dobijaju koriste isključivo za podmirivanje materijalnih troškova.

- To su računi, zakupnina prostorija, kao i plate zaposlenih u partiji - objašnjava on.

Novac iz budžeta slično troše i u Koštuničinoj stranci. Direktor DSS Dejan Mihajlov tvrdi da oni sve što dobiju troše onako kako je i predviđeno zakonom - za finansiranje redovnog rada.

- Deo novca ostaje u Beogradu, a deo se prebacuje opštinskim ispostavama kako bi one mogle normalno da funkcionišu - kaže Mihajlov.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA