INTERVJU, MLAĐAN DINKIĆ (2. deo): DS me zvao u Vladu, ali Dačić nije hteo s njima

 
  • 1

- Prvi put imam punu odgovornost za ono što radim * Dobro sarađujem i s Dačićem i s Vučićem * Tadić mi je ponudio mesto ministra finansija, ali je lider SPS odbio DS

"Prvi put imam punu odgovornost za ono što radim u Vladi, i to u oblasti koja je verovatno najteža, jer se pomaci najduže čekaju. Nikada pre nisam imao toliku podršku koalicionih partnera da mogu da preuzmem punu odgovornost, da za sve ono što bude dobro mogu da zahvalim svom timu i Vladi, a da je odgovornost moja za sve ono što je loše", kaže u drugom delu intervjua za Telegraf.rs Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede.

Dinkić navodi da je u ranijim vladama imao vezane ruke, a bilo je i koalicionih partnera koji su bili ljubomorni kada je postigao neki uspeh.

- Kad sam rekao da ću dovesti "Fijat" u Srbiju, svi su aplaudirali, a onda je krenula lavina skepse, pa su pokušavali da me izbace s promocije i trčali da se sami slikaju. Apsurd je da nisam ni bio na otvaranju fabrike "Fijat", iako sam ih doveo u Srbiju. Takva atmosfera više ne postoji i to je velika razlika u odnosu na prethodni period. Za saradnju u Vladi, moja ocena je petica.

S kim bolje sarađujete, s Dačićem ili s Vučićem?

- S obojicom imam dobru saradnju, pri čemu su oni različiti temperamenti, različiti karakteri.

Kako na rad i opstanak Vlade može uticati to što je premijer imao kontakte s ljudima iz Šarićevog klana?

- Postavlja se pitanje zašto za to nismo saznali kada se dogodilo ili makar pola godine kasnije. Ne znamo ni koja je priroda tih razgovora, a nadam se da ćemo saznati. Ti odgovori moraju da se daju građanima što pre.

Da li Vlada može da padne zbog ove afere?

- To nije pitanje ni za mene, ni za Ujedinjene regione Srbije. Od nas sudbina Vlade ne zavisi.

Da li ćemo na izbore u ovoj godini?

- Što se tiče URS-a,  niti smo uticali na većinu u Vladi, niti možemo da utičemo na njen raspad. Radimo svoj posao i prepuštamo takve odluke onima koji o tome mogu da odlučuju. Sigurno da za Srbiju nije dobro da svake godine ide na izbore, ali ukoliko do toga dođe, bićemo spremni.

Na pomolu je trajniji sukob između vas i novog predsednika DS-a Dragana Đilasa. Šta je bio "okidač" za to?

- To je i za mene pitanje na koje ne znam odgovor. Prošlog leta, kad se pregovaralo oko sastavljanja Vlade, upravo je Đilas bio taj koji se ljutio na Tadića što ne želi da napravi Vladu s URS-om. U prvom trenutku, Tadić je oklevao da nas uopšte pozove na razgovore, a Đilas je rekao da zamera Tadiću što se ne pravi Vlada njihove i naše stranke. Na kraju, Tadić me pozvao i ponudio mi mesto ministra finansija i privrede. Međutim, u tom momentu je Dačić odlučio da neće s Tadićem. Dakle, Đilas ne govori istinu kada kaže da oni nisu hteli s nama u Vladu. Dačić nije hteo sa DS-om. I to je suština. Na kraju je napravljena ova Vlada, koja je bolje rešenje za Srbiju.

Da li u budućnosti može da dođe do saradnje URS-a i DS-a?

- U politici uvek ima šanse da sarađujete s nekim. Ko će voditi DS, kada budu redovni izbori, to je pitanje. U ovom trenutku to je teško zamisliti, kao što pre nekoliko meseci niko nije mogao da pretpostavi da će umesto Tadića DS da vodi Đilas.

Da li ta saradnja zavisi od toga ko će biti na čelu DS?

- U politici to dosta zavisi od ličnosti koja vodi jednu partiju. I danas dobro sarađujem s Goranom Ješićem iz DS, on ce pomoći da sprovedemo program navodnjavanja – posao decenije za Vojvodinu i Srbiju. To pokazuje da URS nema problem s ljudima iz DS, ali svakako ne možemo da ćutimo na napade koji su neosnovani. Razlika je što mi radimo, a nekim ljudima iz DS je važniji marketing nego rešavanje problema.

Aktivni ste i na Tviteru. Kako se snalazite na društvenim mrežama?

- Nešto više od godinu dana sam na Tviteru. Više čitam nego što učestvujem, ali ću po svoj prilici biti aktivniji. I na društvenim mrežama ima različitih ljudi. Onih koji su konstruktivni i dobronamerni i imaju dobre predloge, a ima i onih kojima je to način da isprazne neku frustraciju, koju imaju u privatnom životu.

Za kraj, malo i o muzici. Verujete da će najnovija pesma, koju ste uradili za Dženana Lončarevića, sigurno biti hit. Muziku za tu pesmu komponovali ste noću, a završili u četvoročasovnoj pauzi rasprave  o budžetu.                        

- Intenzivno sam počeo da radim pesme za druge kada sam upozao Kikija iz Pilota. Za njegovu prvu povratničku ploču napravio sam pesme: "Tu noć smo se potukli zbog nje", "Kako si lepa", "Uvek te đavo nađe lakše nego ja". Na ovoj novoj Kikijevoj ploči sam uradio muziku za dve pesme koje dobro prolaze - "Budi tu kad padne sneg" i "Kažu da ljubav je samo reč". Slučajno je došlo i do saradnje s Dženanom Lončarevićem na pesmi "Kap u moru". Nedavno sam komponovao muziku za još jednu njegovu pesmu, od koje takođe očekujem da će biti veliki hit.

(Natalija Sekulić)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    13. februar 2013 | 16:05

    Ljiga. Sa crnim bi đavolom ti, samo da imaš vlast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA