LUNAČEK: Sve države EU da priznaju Kosovo!

 
  • 5

Izvestilac EP za Kosovo zahteva o od preostalih pet članica EU da priznaju nezavisnsost južne srpske pokrajine

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček ocenila je, povodom usvajanja njenog izveštaja o Kosovu u EP, da i preostalih pet članica EU treba da priznaju Kosovo.

"Jedan dan nakon istorijskog sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića i kosovske predsednice Atifete Jahjaga, u Briselu je AFET jasnom većinom glasao za moj izveštaj o Kosovu i time još jednom uputio snažan signal ohrabrenja Prištini", navela je ona u saopštenju.

Prema njenim rečima, izveštaj jasno stavlja do znanja da je "budućnost nezavisnog Kosova u integraciji u EU". 

- Pet godina posle proglašenja nezavisnosti moj izveštaj zahteva da preostalih pet članica EU konačno spoznaju realnost i priznaju Kosovo. Pozitivan uticaj EU na Kosovu stalno slabi zbog nejedinstva u politici priznanja. Takođe se tako i sprečava puno učešće u Europolu i Interpolu i miniraju zajednički napori u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala - smatra Lunačekova.

Brza primena dijaloga o dostizanju vizne liberalizacije za građane Kosova, teritorijalni integritet i nastavak dijaloga Beograda i Prištine su dalji centralni zahtevi izveštaja, ukazala je ona.

Inače izveštaj poziva Beograd da okonča svoju podršku i finansiranje paralelnih struktura na severu Kosova, kao i da koristi svoj uticaj na srpsku manjinu severno od Ibra u cilju uklanjanja blokada i omogućavanju prave slobode kretanja za sve stanovnike Kosova i trgovinu.

- Za integraciju srpske manjine na severu Kosova moj izveštaj zahteva podršku, kako od strane EU, tako i vlade Kosova. Samo na taj način mogu srpski građani Kosova na severu, kao što je to uspelo i u opštinama južno od Ibra, da se pridobiju za novu državu - uverena je Lunaček.

Austrijska političarka se kritično izjasnila prema kosovskim institucijama u vezi primene prave izborne reforme, kao i u vezi sa pojačanim naporima u oblasti vladavine prava, slobode medija, zaštiti etničkih i seksualnih manjina, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i oko brze primene zakona o zaštiti svedoka.

Za izveštaj Lunačekove o Kosovu glasalo je 42 člana AFET-a, 9 je bilo protiv, i 12 uzdržano.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug / Foto: ulrikelunacek.at)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dalibor

    7. februar 2013 | 23:49

    Priznace i Austria kad tad autonomiju srba u Austriji!

  • mabula

    8. februar 2013 | 05:38

    Al da prizna i nemačka turke

  • Јогого

    8. februar 2013 | 09:00

    Оооо немци(увек мало слово)доће вама Турци главе па ће вам главни град бити Анкара.Исламска република немачка(опет мало).Мислите о томе!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA