Haradinaj: Ne diramo vaše, nemojte ni vi naše spomenike!

 
  • 5

Lider Alijanse za budućnost Kosova pozvao je vlasti u Beogradu da se ponašaju na evropski način, i podsetio da i na Kosovu ima srpskih istorijskih spomenika koji se čuvaju i poštuju

Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, pozvao je vlasti u Beogradu da se povodom spora oko spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu ponašaju na evropski način, i podsetio da "i na Kosovu ima srpskih istorijskih spomenika koji se čuvaju i poštuju".

S druge strane, Mustafa je, povodom spora oko spomenika, naglasio da Albanci iz Preševa na vandalizam neće odgovarati vandalizmom, niti silom na silu. Mustafa smatra da srpski političari celu ovu polemiku koriste u političke svrhe, i napominje da "spomenik ne smeta nikome, a najmanje Srbima koji žive u Beogradu".

On je najavio da će za rešavanje ovog problema zatražiti pomoć međunarodne zajednice, Kosova, ali i Vlade Albanije.

- Svi Albanci, gde god da žive, posvećeni su tome da se problemi rešavaju mirno, razumevanjem, dijalogom i stalnim uključivanjem međunarodnog faktora u to - rekao je Mustafa.

Bivši politički komandant Glavnog štaba OVPMB i predsednik opozicionog Pokreta za demokratski progres (PDP) Jonuz Musliju smatra da se "vraća prethodni režim, koji se borio i pokušao da isprazni Kosovo, ali i Preševo, Medveđu i Bujanovac". Kako prenose portali na albanskom jeziku, on je rekao da "ne postoji sila koja će ukloniti tu spomen-ploču", i najavio da će ona "naravno biti odbranjena".

Ako Srbija želi da ima mir na Balkanu, "onda treba da nas ostavi na miru", poručio je Musliju. Mediji pišu da albanski politički lideri nemaju jedinstven stav o tome kakva će biti reakcija u slučaju da srpske vlasti silom uklone spomen-ploču u Preševu.

(I. D. / Pressonline.rs)

Video: Meštani Podgore o velikoj šteti od nevremena u Hrvatskoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    30. decembar 2012 | 06:27

    ШТА УПОРЕЂУЈЕШ ПОЛУ МАЈМУНЧИНО АРНАУТСКА , ШИПТАРСКУ ТЕРОРИСТИЧКУ БАГРУ СА СРБСКИМ СПОМЕНИЦИМА И ЦРКВАМА КОЈИ СУ СТАРИ ПАР СТОТИНА ГОДИНА !

  • Vuk

    30. decembar 2012 | 00:02

    Tačno da ima spomenika na kosovu,ali mi samo navedite jedno srpsko groblje koje nije porušeno i uništeno. Sramota.

  • Vesna

    30. decembar 2012 | 00:06

    Ma stvarno,to govori jedan obican kriminalac.Oni su nase spomenike,crkve i manastire orusili.Odmah to srusiti,smesta!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA