INTERVJU, ZORANA MIHAJLOVIĆ: U EPS-u i Srbijagasu je bilo kriminala!

 
  • 3

Ministarka energetike kaže za Telegraf da postoje osnovane sumnje da je u poslovanju EPS-a,

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović u intervjuu za Telegraf.rs kaže da Srbija nije energetski bezbedna, da će socijalne karte biti završene do poslednjeg dana nove godine, da je glavni grad prezadužen i da svoju moć kao jedne od najmoćnijih žena daruje svim damama u Srbiji.

  Dokle se došlo s Vašim zahtevima Vladi Srbije da se ispita poslovanje u "Srbijagasu" i EPS-u?

- Imenovala sam specijalnog savetnika za borbu protiv kriminala i korupcije, Ljubišu Milanovića, koji je oformio tim koji radi u sređivanju predmeta u vezi s osnovanim sumnjama koje postoje u poslovanju "Elektroprivrede Srbije", "Srbijagasa" ali i u poslovanju Zavoda za zaštitu prirode, Hidrometeorološkom zavodu Srbije, kao i u Agenciji za zaštitu životne sredine, koji su, takođe, u ingerenciji ovog Ministarstva. Najavljujem da ćemo krajem prvog kvartala 2013. javnosti predstaviti sve što je ovaj tim uradio i te pripremljene predmete predati nadležnoj instituciji, odnosno tužilaštvu.

  Ko je sve u prošlosti trgovao strujom i pod kojim okolnostima, ima li tu nezakonitih radnji i da li će neko za to da odgovara?

- Kada sam govorila da se ispituje poslovanje EPS-a, tu sam, između ostalog, mislila i na ispitivanje poslova koji se tiču nabavke

električne energije, kao i na poslove interventnog uvoza električne energije. Neverovatna je stvar da se u ovoj zemljji u prethodnih 12 godina nije radilo ništa u izgradnji objekata, a da se mnogo trgovalo električnom energijom. Za takvu situaciju najmanje su krivi trgovci, a mnogo više oni koji su to omogućili. Najodgovorniji su tadašnji politički vrh i ljudi koji su bili na čelu tih javnih preduzeća. Zato će sada stvari izgledati drugačije. EPS je za 2013. rezervisao količine električne energije tako što se pojavilo na javnom tenderu koji je organizovala "Elektroprivreda Republike Srpske", koja je prodavala viškove električne energije. Procenjuje se da je EPS na taj način uštedeo u 2013. godini blizu 70 miliona evra. Nemam ništa protiv trgovine i trgovaca električnom energijom, ali ne postoji nijedan razlog da EPS kroz svoju direkciju za trgovinu električnom energijom od 2013. godine ne izlazi na tržiste i ne pojavljuje se kao trgovac - kupac i prodavac električne energije.

  Da li će i kada biti poskupljenja električne energije?

- Do kraja 2012. godine biće urađene socijalne karte za socijalno ugrožene energetske kupce, a u toku januara meseca 2013. biće završen novi tarfini sistem za električnu energiju i gas. Tek nakon toga pričaćemo o realnijoj ceni električne energije i gasa, tako se povećanje cena može očekivati u prvom kvartalu sledeće godine. Meni i Ministarstvu je važno da vodimo računa o onima koji su socijalno ugroženi i da, s druge strane, ne opteretimo Javna preduzeća "Elektroprivreda Srbije" i "Srbijagas" dodatnim socijalnim troškovima.

  Dokle se stiglo s izradom socijalnih karata, pošto u Srbiji ima između 400.000 i 500.000 energetski ugroženih domaćinstava koje država treba da zaštiti?

- Uslov za liberalizaciju tržista struje i gasa prema svim evropskim direktivama, a što nam je jasno i iz realnog života, jeste izrada socijalnih karata. U Srbiji se o njima govorilo prethodnih deset godina, a ništa se nije uradilo. Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine pokrenulo je izradu socijalnih karata u energetici i zajedno s Ministarstvom rada biće završene u narednih par dana. Pored toga što želimo da budemo ekonomski, moramo biti i socijalno odgovorna država.

  A izrada energetskih pasoša, šta je bilo s tim?

- Izrađeni su, ali još važniji je zakon o energetskoj efiksanosti koji je ušao u javnu raspravu početkom decembra, očekujemo da će biti usvojen u januaru 2013. Srbija danas troši tri do pet puta više energije po jedinici društvenog proizvoda nego njeni susedi. Ni privreda ni stanovništvo ne mogu sami da vode računa o energetskoj efikasnosti i baš zbog toga ćemo u dogovoru s bankama raditi na tome.

  Da li je Srbija energetski bezbedna što se tiče struje, gasa, uglja?

- Energetski ste bezbedni samo onda kada sami proizvodite naftu, gas i struju. Srbija danas nije energetski bezbedna ni u gasu, ni u nafti, ali može da bude u struji. Nažalost, 30 godina nije izgrađen nijedan energetski objekat, a potrošnja električne energije je prosečno godišnje rasla tri do pet posto, nije bilo adekvatne energetske politike, niti je bilo političke volje da se potrebna količina električne energije proizvodi u zemlji. Ja kao ministar to hoću da promenim. Prioritet rada jeste izgradnja novih infrastrukturnih objekata - TENT B3, HE Bistrica, Elektrane na Drini, HE Đerdap 3 i TE Kovin. Projekti o kojima sam upravo govorila deo su prioritetnih projekata koje smo predstavili 14. decembra ove godine u Beogradu. Koliko je interesovanje u domaćoj javnosti i stranih investitora pokazuje činjenica da smo odmah posle promocije morali da doštampamo tiraž knjige koja sadrži listu svih prioritetnih projekata. U 2013. planiramo razgovore sa svim potencijalnim investitorima i pokretanje pregovora za potpisivanje ugovora s njima.

  Treba li građane Srbije da brinu novi najavljeni minusi u novoj godini i hoće li biti dovoljno energenata za grejanje?

- Nažalost, u Srbiji izgleda da je svaka grejna sezona incident. Kao da ne živimo u klimi u kojoj su sneg i niske temperature uobičajena pojava. Ministarstvo je imalo veoma malo vremena za pripremu ove grejne sezone. Zato osim obezbeđenja energenata nismo mogli nešto više da učinimo. Energenti su obezbeđeni, država je ponovo iz robnih rezervi obezbedila mazut, ali to nije način da se upravlja energetskom politikom Srbije. U 2013. se planira pokretanje procesa modernizacije toplana u smislu promene ulaznog goriva, odnosno želja je da toplane koriste biomasu, a ne prljavi mazut i ugalj. Pored toga, toplane će postati kogenerativna postrojenja - proizvodiće i električnu i toplotnu energiju, i tako podići svoju efikasnost na preko 90%. Danas su efikasne samo 30-35%. Na taj način toplane će biti ekonomski i finansijski stabilne, pa će i gradovi biti energetski bezbedniji. Kada je o gasu reč, obezbeđene su dovoljne količine, a interes Ministarstva je da cena bude optimalna. Za 2013. godinu već su unapred rezervisane dovoljne količine električne energije.

  Priča se o novom poskupljenju gasa, da li i kada ga možemo očekivati?

- Za formiranje cene gasa važi isto kao i za cenu struje - izrada socijalnih karata i novog tarifnog sistema, a nakon toga se može govoriti o realnijim parametrima za njeno utvrđivanje. Moram naglasiti da je cena bitan, ali ne najvažniji faktor uspešnosti rada javnih preduzeća i da Ministarstvo intenzivno radi na restrukturiranju "Elektroprivrede Srbije" i "Srbijagasa". Naš cilj je da ta preduzeća od gubitaša postanu energetski, ekonomski i ekološki bezbedna preduzeća.

  Šta građane Srbije u novoj godini očekuje iz vašeg ministarstva, šta će biti prioritet i ciljevi?

- Prioriteti rada su smanjenje procedure i birokratije kako bi se napravio ambijent za ulaganje, da bi se sto brže gradili novi objekti, posebno u oblasti iskorišćenja obnovljivih izvora energije i projekata energetske efikasnosti. Biće teško sigurno, jer ako je poznata činjenica da je za izgradnju jedne mini HE potrebno obezbediti 27 dozvola od mnogih ministarstava, javnih preduzeća, javnih komunalnih preduzeća, kao i lokalnih samouprava, te da je izdato preko 128 saglasnosti i 60 energetskih dozvola, a da imamo samo 19 malih HE u proteklih šest godina, onda i neko ko se ne bavi energetikom jasno vidi da je tu bilo korupcije. Naš zadatak je da u narednoj godini obezbedimo da se broj dozvola sa 27 svede na pet do sedam, a da Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine bude subjekt koji će obezbeđivati potrebne dozvole. Drugi prioritet jeste uređenje odnosa u javnim preduzećima, dubinske reforme u tim kompanijama, koje pored racionalizacije troškova podrazumevaju i promenu načina upravljanja u tim preduzećima. Pored toga, stvaranje uslova za izgradnju novih objekata je nešto na čemu ovo ministarstvo radi danonoćno.

  Smatraju Vas za jednu od najmoćnijih žena u Srbiji. Koliko Vam to prija i šta za Vas to znači?

- Moć sama po sebi ne znači ništa. Znači ako imate hrabrosti da je upotrebite u interesu onih koji su vam tu moć i dali. To su građani Srbije. Hrabrost da upotrebim tu moć daje mi i činjenica da mnoge pripadnice mog pola u Srbiji stoje iza realne moći njihovih porodica i njihovih najmilijih. Zato što sam potpredsednik stranke i ministar, moć koju ja imam je vidljiva. Onu nevidljivu, stvarnu moć koju žene Srbije poseduju često naša javnost niti ceni, niti vidi. Zato ja moju moć posvećujem ženama u Srbiji i zbog njih i budućnosti njihovih porodica učiniću sve da je upotrebim na pravi način.

  Da li uskoro možemo očekivati prekomponovanje vlasti u Beogradu?

- Ne radi se o komponovanju, prekomponovanju ili aranžmanu. Reč je o interesu građana Beograda, ali i o funkcionisanju grada koji je motor privrednog razvoja Srbije i sedište finansijskog sektora. Da bi se taj potencijal iskoristio, ne samo u interesu Beograda, već Srbije u celini, pitanje je kako Beograd funkcioniše. SNS nije zadovoljna kako Beograd funkcioniše, mi znamo da to može bolje. Beograd je prezadužen i to je nešto što se mora rešavati u narednom periodu.

  Pominje se mogućnost raspisivanja novih izbora, kakav je Vaš stav i stav SNS-a po tom pitanju?

- Mi nemamo razgloga da strahujemo od novih izbora, jer SNS po najnovijim istraživanjima ima preko 40 odsto podrške birača. Mi smo odgovorna stranka, naravno da su nam najvažnije ocena građana i poverenje birača. Naš cilj o kome smo govorili tokom predizborne kampanje jeste da pokrenemo Srbiju, rešavamo probleme njenih građana i da se borimo protiv kriminala i korupcije. Kada više ne budemo mogli da se borimo za proklamovane ciljeve, za nas će biti razloga da razmišljamo o novim izborima.

  Kako bi ste ocenili rad Vlade Srbije u prethodnoj godini i koju bi ste joj ocenu dali?

- Ovo je bila teška godina. U jednom delu je bila izborna u kojoj se prethodna vlada neodgovorno ponašala prema državi i građanima, a u drugom delu je nova vlada, suočena s teškim ekonomskim i socijalnim problemima, kao i visokom stopom kriminala, odlučno krenula da se s tim problemima bori. Podsetiću vas da je nova vlada u odnosu na prethodnih šest godina donela budžet blagovremeno. Bez obzira na politčke optužbe da se nova vlast neće boriti protiv korupcije i kriminala, desilo se upravo suprotno. Aleksandar Vučić i njegov tim su pokazali da su odlučni u toj borbi, iza rešetaka se nalaze i oni koji su stvarali uslove za kriminal i korupciju. Nažalost, država je u prethodnoj deceniji uništavana i razarana, novac je nestao, a niko za to nije odgovarao.

  Koji je za Vas najpozitivniji, a koji najnegativniji događaj po kom ćete pamtiti 2012. godinu?

- Najpozitivniji događaj je svakako ulazak SNS u Vladu Srbije i borba protiv korupcije koja se sprovodi, a najnegativniji je svaki potez koji je činila prethodna vlast.

Šta biste poručili građanima u novoj godini?

- Želim im godinu u kojoj će oni i njihove porodice živeti bolje nego prethodnih. Znam da su građani Srbije realni i da znaju da nikome od nas ne može biti bolje odmah. Previše je problema koje smo nasledili iz prethodnih godina. Iskreno verujem da kao vredan i sposoban narod možemo pomoći samima sebi pre svega tako što ćemo raditi više, poštovati jedni druge, više i zajednički se boriti protiv onih kojima je lični i grupni interes bio na prvom mestu. Interes ove države i njenih ljudi u 2013. godini mora da nam bude prioritet.

(D. Zlojutro)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skeptik

    28. decembar 2012 | 10:18

    Ajmooooo, hapsi sve, udri, bij... Da se informbiro i db ponovo uspostave pa da mora da paziš da li prelaziš ulicu metar od zebre, pošto se i za to ide u zatvor. Pu.

  • Dusan

    28. decembar 2012 | 08:40

    Nemoguce!

  • Mihajlo

    1. januar 2013 | 03:21

    Ovo je ohrabrujuće. Ali, postoji dilema. Da li se interesovanje za kriminal i korupciju odnosi i na deo RHMZ (Sektor za Protivgradnu zaštitu - PGZ) koji je pre dve godine prešao u MUP? Da se podsetimo! MUP je preuzeo oko 220 radnika RHMZ, 12-14 radarskih centara i kupovinu protivgradnih raketa. Medju primljenima su Djordje Kardum, sada visoki činovnik MUPa, za koga se vezuju sve antenske afere u RHMZ, kao i afere u kupovini raketa, npr., od firme “Poliester” iz Priboja. Zatim, u MUPu je njegova desna ruka Zoran Babić, a tu su i mnogi nacelnici radarskih centara. Da li će izmeštanje dela RHMZ u MUP pomoći da se kriminal i korupcija pre otkriju, ili da se zataškaju? Na kraju, nadam se da se neće zaobići Momčilo Živković, kao doskorašnji direktor Agenciji za zaštitu životne sredine, kao pionir sofisticirane pljačke države. On je pre više od deceniju krao podatke i softvere Saveznog hidrometeorološkog zavoda i prodavao ih preko privatne firme. Kasnije, sve je unapredio, izmedju ostalog, saradjujući sa svojom rodjakom Andjelkom Mihajlov, ex-ministarkom za ekologiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA