Nikolić u Banjaluci: Želim razgovore sa svima, ali neću kucati od vrata do vrata!

 
  • 0

- Otvoren sam za susrete sa bošnjačkim, hrvatskim i kosovskim liderima Bakirom Izetbegovićem, Ivom Josipovićem i Atifetom Jahjagom. - kazao predsednik Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Banjaluci da je raspoložen za razgovore sa Ivom Josipovićem, Atifetom Jahjagom i Bakirom Izetbegovićem, ali da ne može da ide da kuca od vrata do vrata - jer to nije praksa nigde u svetu.

Nikolić je, posle sastanka Saveta za saradnju Srbije i RS, istakao da je BiH država članica UN, da ima Sarajevo za glavni grad, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i da on poštuje sve te činjenice.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, Nikolić je istakao da je spreman i za saradnju sa vlastima u Sarajevu i političkim predstavnicima Bošnjaka, ali da je za to potrebna obostrana volja.

Na pitanje novinara zašto je odlučio da poseti Banjaluku pre Sarajeva, Nikolić je istakao da on popularnost u Srbiji ne mora da stiče tako što će izazivati netrpeljivost prema nekoj drugoj državi.

Član predsedništva BiH Bakir Izetbegovć, kako je istakao, nema razloga da o njemu govori ili misli loše, jer saradnja Srbije i RS se odvija u potpunosti u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, koji je proistekao iz Dejtonskog sporazuma, a čiji je Srbija garant.

- Nikada ništa loše nisam rekao ni o BiH pa ni o gospodinu Izetbegoviću, jer onaj koga narod izabere zaslužuje da taj narod vodi - rekao je Nikolić.

Šef srpske diplomatije će, kako je najavio, sutra posetiti Sarajevo, tako da niko nema osnova da govori da su odnosi Srbije i BiH u zastoju.

Dodik je poručio da Izetbegović ne predstavlja BiH, već da je samo politički predstavnik bošnjačkog naroda i kao takav ne može da govori u ime čitave države.

- Da bi mogao da govori u ime BiH on mora da ima stav Predsedništva, a nema ga - istakao je Dodik.

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić prisustvovali su, danas, u Banjaluci sednici Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske koji čine predsednici i premijeri.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je ranije u toku dana da će na sastanku u Banjaluci biti potvrđeno ono što je u prošlosti činjeno na poboljšanju veza Srbije i RS, ali i biti promovisani određeni novi zajednički projekti.

Sednici Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske u Banjaluci prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Nikolić je, uoči odlaska u Banjaluku, poručio da Republiku Srpsku i Srbiju teško ko može da rastavi, kao i da je otvoren za susrete sa bošnjačkim, hrvatskim i kosovskim liderima Bakirom Izetbegovićem, Ivom Josipovićem i Atifetom Jahjagom.

Kako je najavljeno iz pres službe predsednika Srbije, Nikolić je u Banjaluci prisustvovao potpisivanju memoranduma o saradnji Ministarstva pravde RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i Ministarstva pravde i državne uprave Srbije.

Memorandum su potpisali ministri Nikola Selaković u ime Srbije i ministarke Gorana Zlatković i Lejla Rešić u ime RS.

Ovo je prva Nikolićeva poseta Banjaluci od stupanja na dužnost predsednika Srbije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je uoči sednice saveta za sprovođenje specijalnih veza sa Srbijom da će na sastanku u Banjaluci biti potvrđeno ono što je u prošlosti činjeno na poboljšanju tih veza, ali i biti promovisani određeni novi zajednički projekti.

Dodik je izjavio da će jedan od osnovnih projekata saradnje u bliskoj budućnosti biti projekat "Podrinje", koji podrazumeva prekograničnu saradnju opština, a vlade u Banjaluci i Beogradu će, kako je rekao, animirati opštine da zajednički apliciraju za sredstva iz raznih fondova, uključujući fondove EU.

Premijer Republike Srpske je istakao da je iskustvo pokazalo da nije dovoljno samo pričati o bratskim odnosima, već da je na njima potrebno neprestano raditi, o čemu svedoči činjenica da su građani RS tek od 2006. u zdravstvenom i obrazovnom sistemu Srbije prestali da bivaju tretirani kao stranci.

(D. Z. / Tanjug)

Video: Nusret Heljo, volonter iz Sarajeva: "Prvi smo ušli u selo u kome je stradala trudnica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA