PATRIJARH: Nećemo objaviti pismo predsedniku Nikoliću

 
  • 1

- Ne vidim nijedan razlog da treba objaviti pismo koje je uručeno predsedniku, niti vidim šta bi se time postiglo - rekao je patrijarh Irinej

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da Crkva zasad neće objaviti svoj zvaničan stav koji je u pismu dostavljen predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i da mu nije poznato ko je pisao niti pustio u javnost tekst koji je nazvan "tajni memorandum SPC o Kosovu".

- Ne vidim nijedan razlog da treba objaviti pismo koje je uručeno predsedniku, niti vidim šta bi se time postiglo - rekao je patrijarh Irinej sutrašnjim "Novostima" povodom dokumenta koji se pojavio u medijima, a koji govori o navodnom neslaganju državnog vrha Srbije i SPC povodom budućnosti KiM.

- Stav Srpske crkve o budućnosti Kosova dobro je poznat i taj dokument tu ne bi ništa promenio -  dodao je on.

Patrijarh je negirao autentičnost pisma koje je objavljeno u medijima, a koje je predstavljeno kao zvaničan akt Svetog arhijerejskog sinoda SPC i u kojem se izražava protivljenje sporazumu o integrisanom upravljanju prelazima između Kosova i centralne Srbije.

- Naš stav dostavili smo državnom vrhu, pa objavljivanje sadržaja dopisa više ne zavisi od nas -  kazao je patrijarh Irinej.

Patrijarh nije hteo da komentariše autorstvo teksta koji je dospeo u javnost, ali ni spekulacije o tome da je ovaj dokument izašao iz kruga ljudi bliskih mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, navode "Novosti" .

- Zaista ne znam ni ko je taj lažni tekst pisao, niti ko ga je u ime Crkve dostavio medijima. O njegovoj autentičnosti sve je konkretno rekao episkop bački Irinej i tu nema šta da se doda - rekao je patrijarh Irinej.

(I. M. / Tanjug)

Video: Turković: Radić je na prijemu bio veoma uznemiren sa povredama u vidu otreklina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lepigoga

    8. decembar 2012 | 03:02

    ne zamlacujte narod,lepo vi zivite I ne vraca se odmah prvom kolenu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA