Nikolić: U svetu ću biti Miloš, a u Srbiji Karađorđe!

"Naš cilj je savremena, moderna Srbija, koja će biti lider u regionu. Nalazimo se na putu ka EU i nema potrebe za ishitrenim postupcima", rekao je predsednik Srbije

  • 8

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu "Nedeljniku" rekao je da je Rusija tradicionalni prijatelj Srbije, ali da će ona sarađivati sa svima fer i pošteno.

- Rusija je tradicionalni prijatelj Srbije. Danas ona za Srbiju predstavlja strateškog partnera na više polja. Nažalost, politika ostavlja malo mesta za lične naklonosti. Interes dobrobiti Srbiji jedini je kriterijum u određivanju naših partnera. Zato ćemo, kao što sam već istakao, sarađivati sa svima, fer i pošteno, koji u toj saradnji vide interes i za sebe i za Srbiju - rekao je Nikolić.

On je rekao da je važniji cilj od EU stvoriti "modernu Srbiju koja će biti lider regiona".

- Naš najvažniji cilj je bolji život svih građana Srbije. Naš cilj je savremena, moderna Srbija, koja će biti lider u regionu. Nalazimo se na putu ka EU i nema potrebe za ishitrenim postupcima. Treba mudro i strpljivo stremiti ka tom cilju - rekao je on.

Na pitanje ko mu je uzor u svetskoj politici, Nikolić je rekao da se u predsedničkoj kampanji obavezao da će spoljnu politiku voditi kao Miloš, a unutrašnju kao Karađorđe.

- Tu negde tražite moje uzore - naveo je Nikolić.

Predsednik Srbije zahvalio se na podršci Vojislavu Koštunici u teškim trenucima i rekao da je on dao veliki doprinos promenama u Srbiji.

- Imao sam sporazum sa Vojislavom Koštunicom, DSS me je podržala kada je to bilo teško, u trenutku kada je tadašnji režim svakodnevno izmišljao nove načine da me ogadi građanima, u uslovima gde je sloboda medija bila realna taman koliko i Deda Mraz. Vojislav Koštunica je time svakako dao veliki doprinos da se u Srbiji napokon pokrenu promene, koje su potrebne građanima i koje od ove zemlje treba da načine modernu, uspešnu državu. Ali zajedno smo se obavezali da ispunimo nekoliko uslova koji se tiču Srbije - kaže Nikolić.

Na pitanje šta mu je prva asocijacija na Zorana Đinđića, predsednik Srbije je odgovorio da je to energičnost, dok mu je prva misao na Josipa Broza Tita uspešna spoljna politika, čije prednosti Srbija i danas može da upotrebi.

DEMOKRATSKA STRANKA JE POTREBNA SRBIJI

Nikolić kaže da ga najnovija kolebanja u DS-u ne zanimaju i da je unustarstranačka borba oko vlasti u toj partiji stvar njenog članstva.

- Mislim da je Demokratska stranka potrebna Srbiji, ali da pre toga mora da se reformiše i, pre svega, da se ogradi od pojedinih svojih funkcionera koji su u prethodnom periodu vlast doživljavali kao sredstvo za bogaćenje, a ne kao priliku da učine nešto za narod. Nažalost, kako trenutno stvari stoje, to se sada neće dogoditi, jer i dalje figuriraju isti ljudi, iako su podeljeni u dva tabora - smatra Nikolić.

(D. Z. / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dj

    2. novembar 2012 | 14:52

    sigurno je mislio na milosa obrenovica jel je milos obrenovic izdao kuma karadjordja isto kao sto je i toma diploma izdao kuma seselja

  • momo

    2. novembar 2012 | 13:52

    u svetu cu biti milos a u srbiji karadjordje a u dusi vuk brankovic

  • crnogorac

    2. novembar 2012 | 12:41

    xaaxaxax lider u regionu sa najmanjim platama,kakav crni lider zemlja vam je u kolapsu pred bankrotom to svi znaju osim vaseg naroda i naravno zato i polako priznajete kosovo da vam daju iz eu koji milion da spasite budzet mada samo da znate ne moze se tako siromasno u EU i bez prikljucenja NATO-u valjda toiko treba da zna narod srbije jer ih farbate i farbate o boze dobro je sto smo se odvojili od vas kamo srece da smo se odvojili 92 godine davno bi moja zemlja bila clanica u EU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA