Fon der Lajen je došla u Prištinu, pa je dobila provokativno pitanje o Srbiji: Ovo je njen odgovor

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 38

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Prištini da je Ohridski sporazum ključan za Beograd i Prištinu kako bi imali koristi od Plana rasta za Zapadni Balkan. Ipak, dobila je jedno provokativno pitanje o Srbiji, ali je dala baš konkretan odgovor.

"Ohridski sporazum je ključan i on je važan i svi znamo da smo mu svi posvećeni, a posvećenost znači isporuku tokom vremena", rekla je Fon der Lajen na pres konferenciji posle sastanka sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, odgovarajući na pitanje da li je formiranje ZSO preduslov za Prištinu da ima koristi od Plana rasta i šta je preduslov za Beograd, imajući u vidu da postoji poseban preduslov koji se odnosi na dve strane u ovoj inicijativi.

Fon der Lajen je naglasila da će proširenje ostati na vrhu agende EU tokom njenog drugog mandata.

Ona je rekla da je posvećena budućnosti u kojoj su svih šest partnera sa Zapadnog Balkana deo Unije i istakla da EU ima sve potrebne alate i instrumente da to postane stvarnost.

U tom kontekstu je ukazala na značaj Plana rasta za Zapadni Bakan, za koji je rekla da je dizajniran da približi ekonomije regiona jedinstvenom tržištu EU i postepeni ih integriše u to tržište.

Usledilo je interesantno pitanje.

Upitana da prokomentariše to što se juče, tokom njene posete Beogradu, premijer Srbije Miloš Vučević sastao sa ruskim ministrom dok se ona sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Fon der Lajen je jasno naglasila da je Vučić poslao jasnu poruku time što je nju ugostio, a pre nje premijere Poljske i Grčke, "umesto da bude u Kazanju".

"Poslata je vrlo jasna poruka i to je dobro", rekla je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je u Prištinu stigla iz Beograda, gde je juče istakla da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja u procesu pristupanja EU i da je pokazala da može da ispuni neophodna merila i da je posvećena sprovođenju reformi.

Ona bi iz Prištine trebalo da otputuje u Crnu Goru.

Predsednica Evropske komisije je posetu regionu počela u sredu dolaskom u Albaniju, a posetila je i Severnu Makedoniju i BiH.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sastanak Vučića sa Fon der Lajen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandra

    26. oktobar 2024 | 15:16

    Negovanje odnosa sa EU isto kao i sa Rusijom je dokaz diplomatske sposobnosti Vucica i to donosi mnogo benefita nasoj drzavi

  • Dragan

    26. oktobar 2024 | 15:17

    Pitanje je bilo provokacija, a odgovor normalan jasan i to sve govori

  • Mica

    26. oktobar 2024 | 15:19

    Додала је да Европска унија очекује конкретне кораке од обе стране у примени Охридског споразума и да је спремна да подржи сваки напор који води помирењу и интеграцији региона у ЕУ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA