Sastanak Vučića i Tuska: Poljska partner od izuzetnog značaja, važne poruke po pitanju članstva u EU

 
S. Ž.
S. Ž.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 39

Vučić:Poljska partner od izuzetnog značaja, važne poruke po pitanju članstva u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle sastanka sa premijerom Poljske Donaldom Tuskom koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji da je ta država partner od izuzetnog značaja za našu zemlju, ne samo zbog evropskog puta već i kada je reč o bilateralnim odnosima i trgovinskoj razmeni.

Tusk je izjavio: "Proširenje Evropske unije mora da obuhvata i Srbiju, jer nema kompletne EU bez Srbije, ne postoje nesporazumi i problemi koje ne bismo bili u stanju da međusobno rešimo".

Vučić je na zajedničkoj konferciji za novinare u Palati Srbija rekao da su mu i Tusk i grčki premijer Kirijakos Micotakis preneli veoma značajne poruke po pitanju članstva u EU i otvorili neke nove vidike i novu nadu da je moguće da očekujemo u budućnosti drugačiji odnos, uz sve ono što je potrebno da mi uradimo.

Aleksandar Vučić, Donald Tusk Donald Tusk i Aleksandar Vučić: Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

"Sinoć i jutros sam imao čast da na ozbiljan i odgovoran način razgovaram sa Donaldom Tuskom, jednim od najvažnijih evropskih lidera, počastvovan, jer je posetio Beograd",

On je rekao da želi da mu se posebno zahvali, jer je i kao predsednik Evropskog saveta dolazio u Beograd i često donosio najbolje poruke za Srbiju još 2018. godine, kada su, kako je rekao, postojale brojne sumnje oko evropskog puta i da li Evropa želi Srbiju.

"On je doneo ohrabrujuće poruke, ali je takođe želeo da čuje stavove Srbije i da sasluša poziciju naše zemlje", rekao je Vučić.

Navodeći da je Poljska partner od izuzetnog značaja, Vučić je kazao da je 2023. godine trgovinska razmena bila oko dve milijarde evra, ove godine se očekuje veća bar tako pokazuju podaci u prva tri meseca.

Aleksandar Vučić, Donald Tusk Tusk i Vučić; Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Vučić je rekao da je Poljska pre 10 godina bila na 27. mestu kao partner, a danas je na sedmom, osmom ili devetom mestu, što pokazuje skok uticaja Poljske u Srbiji pre svega što se tiče ekonomije.

"Zamolio sam Tuska da nam pomogne da se u sferi inovacija i strat apa gde je Poljska uspešna, ali i biotehnologija i kampova da počnemo da sarađuemo, jer mislimo da i Srbija ima znanje da ponudi Poljskoj", rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pogledajte kako će izgledati delić predstave "Pogledaj dom svoj anđele" u Teatru Odeon

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandra

    24. oktobar 2024 | 13:11

    Poljska pruža važnu političku i diplomatsku podršku Srbiji, a Tuskove poruke o članstvu u EU dodatno jačaju evropske aspiracije Srbije.

  • Sara

    24. oktobar 2024 | 13:12

    Srbija zeli da ide putem koji vodi ka Evropskoj uniji i zato su danasnji sastanci od odgromnig znacaja

  • duda

    24. oktobar 2024 | 13:11

    Izuzetno je važno što Vučić održava ovako bliske kontakte sa Poljskom. Poljska je već pokazala da je ozbiljan partner i ovakva međudržavna saradnja može doneti mnogo koristi za obe zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA