Fon der Lajen danas započinje posetu Zapadnom Balkanu, u petak u Beogradu

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 36

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas će u Tirani započeti posetu Zapadnom Balkanu, u okviru koje će u petak, 25. oktobra, boraviti u Beogradu.

Fon der Lajen će se tokom posete Beogradu, u koji će doputovati nakon obilaska BiH, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem, najavila je ranije zamenica glavnog portparola Komisije Ariana Podesta.

Do posete Zapadnom Balkanu, naglasila je Podseta, dolazi u važnom kontekstu proširenja.

"Fokus se uglavnom odnosi na proces proširenja, Planove rasta itd, koji su od ključnog značaja za partnere sa Zapadnog Balkana", rekla je ona 18. oktobra u Briselu.

U okviru turneje po Zapadnom Balkanu, koju će započeti danas u Tirani, Fon der Lajen će, pored Beograda, posetiti i Severnu Makedoniju, BiH, Prištinu i Crnu Goru.

U Tirani će se prvobitno, kako je navela Podseta, sastati sa albanskim premijerom Edijem Ramom i govoriti na ceremoniji inauguracije kampusa Koledža Evrope u Tirani, a potom će se sutra sastati sa albanskim predsednikom Bajramom Begajem.

Istog dana otputovaće u Skoplje, gde će se sastati sa premijerom Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim i predsednicom te zemlje, Gordanom Siljanovskom-Davkovom, dodala je Podesta.

Fon der Lajen će sutra otputovati i u Jablanicu u Bosni i Hercegovini kako bi, kako je navela Podseta, posetila područja koja su nedavno pogođena poplavama.

U petak će boraviti u Sarajevu, gde će se sresti sa Predsedništvom BiH, kao i sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Bojanom Krišto.

Nakon posete Beogradu, predsednica Evropske komisije posetiće u subotu Prištinu, u kojoj će se sastati sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Posetu Zapadnom Balkanu zaključiće u Podgorici, gde će se sastati sa predsednikom te zemlje Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Čamagić: Radovi na rekonstrukciji Trgovačke škole trajaće do jula naredne godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    23. oktobar 2024 | 08:58

    Ovo je zaista važan sastanak. Fon der Lajn je često dila u Beogradu, nadam se da će i sada, kao nekada, doneti neke lepe vesti Srbiji. Radovala bi nas neka nova investicija iz EU.

  • zoki

    23. oktobar 2024 | 09:01

    Ovo je dobro za srbiju kad od je dosla uvidela je da srbiji uvek nesto fali i to nam je obezbedila i mogu reci da joj se srbija svidel.

  • raka

    23. oktobar 2024 | 09:02

    Verujem da će poseta predsednice Evropske komisije biti uspešna i pozitivna po Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA