Čedomir Jovanović operisao kičmu, hirurzi bili u sali 5 sati: Porodica se oglasila

 
M. B.
M. B.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 12

"Lideru LDP-a Čedomiru Jovanoviću operisana je kičma na ortopediji Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i on se uspešno oporavlja", potvrdili su za Tanjug članovi njegove porodice. Operativni zahvat je juče izveo tim spinalnog hirurga Slaviše Zagorca i kako je objašnjeno radi se o veoma kompleksnoj intervencviji na četvrtom i petom lumbalnom pršljenu, diskusu i spinalnom kanalu.

Jovanović je na opracionom stolu proveo gotovo pet sati tokom kojih su mu pršljenovi stabilizovani sa četiri titanijumska šrafa i titanijumskim prstenom. Uprkos težini intervencije, rezultati postopetativne dijagnostike su pokazali da je tim hirurga Zagorca veoma uspešno izveo operaciju.

Političar se već oseća bolje, oslobođeni spinalni nerv mu je vratio sve funkcije desne noge, a titanijumski disk i šrafovi potpunu stabilnost kičme. Očekuje se da će tokom dana napraviti prve korake, što je i poslednja faza operativnog procesa kojim se uspostavlja puna funkcija kičme.

Inače, Jovanović je nekoliko dana pre operacije bio na ortopediji UKCS gde je pripremljen za operaciju. Reč je o povredi kičme koju Jovanović ima od ekspedicije Karakorum 2013 kada je na poziv pakistanske vlade bio deo tima koji je simbolično sastavljen od 12 alpinista, muslimana, jevreja i hrišćana (katolici, protestanti i pravoslavci) koji su u zimskim uslovima pokušali uspon na vrh K2 sa pakistanske strane.

Povremena pogoršanja i probleme koje je izazivala povreda četvrtog i petog pršljena lider LDP-a do sada je rešavao konzervativnim terapijama, ali se tokom septembra situacija islomplikovala u postepeno oduzimanje desne noge.

Nakon dijagnostike i konsultacije sa najvećim stručnjacima za neurohirurgiju u Srbiji dogovorena je hitna operacija kičme kako se pareza ne bi pogoršala u paralizu desne noge. Zbog tih komplikacija u dijagnostici su konsultovani neurohirurzi sa klinike u Minhenu koji su pre dve godine pomogli našim lekarima u prvoj operaciji te vrste koja je izvedena u Srbiji.

Jovanoviću je ponuđen i odlazak na operaciju u Minhen, ali je on to odbio, jer ima apsolutno poverenje, kako je rečeno, u srpske stručnjake koji su i do sada, uprkos vrlo ozbiljnim povredama i komplikovanim hirurškim zahvatima, izvanredno rešavali sve teške situacije.

Podsetimo, profesor Goran Tulić je uspešno operisao Jovanovića u martu i praktično mu spasio desno koleno, posle više operacija, uprkos tome što mu je još 2016. godine na jednoj od renomiranih ortopedskih klinika u svetu rečeno da je jedino rešenje ugradnja proteze.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    22. oktobar 2024 | 16:12

    Može šta hoće, ali ne može dokle hoće.

  • Vesna

    22. oktobar 2024 | 16:25

    Politicari svi se operisu i budu odlicno. Nas niti hoce da operisu a i kada to urade urade ofrlje pa ko ziv ko mrtav. Smucili su mi se

  • Iskreno

    22. oktobar 2024 | 16:28

    Ja juče šuljeve operisao.😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA