Gujon u Vašingtonu ukazao i na katastrofalnu humanitarnu situaciju za Srbe na KiM

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Gujon u Vašingtonu ukazao i na katastrofalnu humanitarnu situaciju za Srbe na KiM

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu dilomatiju Arno Gujon izjavio je da je višednevne sastanke u Vašingtonu sa predstavnicima američkih političkih instituta iskoristio da ukaže na katastrofalnu humanitarnu situaciju za Srbe na Kosovu i Metohiji kao i na potrebu da se u obostranom interesu dodatno unaprede ekonomski i politički odnosi Srbije i SAD.

"Istakao sam i važnost za Republiku Srbiju da sačuvamo naš teritorijalni integritet i suverenitet, ali i naveo da, uprkos tome, uz obostrano poštovanje, možemo da unapredimo ekonomske pa i političke odnose a što je u interesu obe države", rekao je Gujon za Tanjug.

Dikretor Kanclarije, koji je tokom službenog boravka u Vašingtonu imao niz sastanaka sa predstavnicima političkih institucija, navodi da su razgovarali o mnogim temama - od prošlosti do sadašnjosti.

"Važno je bilo podsetiti i istaći da veze Srbije i Amerike sežu daleko u prošlost, da su naši diplomatski odnosi uspostavljeni još 1882. godine, kao i to da su Srbi i Amerikanci za vreme Prvog i Drugog svetskog rata bili na istoj, pobedničkoj strani istorije i zajednički se borili za pravdu i slobodu", rekao je Gujon i dodao da su teme bile i razlike između Vašingtona i Beograda a koje su se pojavile krajem 20. veka vezano za dešavanja na Balkanu.

Tokom radne posete osim razgovora sa predstavnicima političkih instituta Gujon se u Vašingtonu sasto i sa američkim novinarima a svečano je otvorio "Serbian film festival DC 2024" koji se održava pod pokroviteljstvom Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

Ta važna kulturna manifestaciji bila je povod za prijem u Ambasadi Srbije, koja je i inicirala pokretanje Festivala, a na kojem se Gujon obratio zvanicama među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora, reditelji i glumci.

Gujon je Dan ranije otvarajući festival naveo da se Srbija zahvaljujući tom velikom događaju koji prikazuje srpsku kinematografiju, kulturu i umetnost, prvi put, u 142 godine dugoj tradiciji srpsko američkih diplomatskih odnosa, predstavlja kroz kulturnu diplomatiju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    19. oktobar 2024 | 16:09

    Naročito je korisno za Amere... Inače, voleo bih da znamo koliko nas košta ta otvorena diplomatija..?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA