"Samo Srbi to mogu" U jeku najvećih pritisaka i izolacija buknuli Miholjski susreti sela u Orahovcu

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

"Samo Srbi to mogu! U jeku najvećih pritisaka i pune izolacije buknuli su Miholjski susreti sela u Velikoj Hoči kod Orahovca! Okupili su i sabrali nezapamćen broj stanovnika i potvrdili nesalomiv duh naših ljudi u južnoj srpskoj pokrajini. Ovaj Miholjdan obeležio je bogat program - od Miholjdanske besede preko memorijalnog turnira u fudbalu, izložbe fotografija i likovnih radova do nastupa kulturno-umetničkih društava, guslara i pevačkih grupa", izjavio je Milan Кrkobabić, ministar za brigu o selu, nakon održanih prvih Miholjskih susreta na Кosovu i Metohiji.

U prepunom Domu kulture program je započela Miholjdanska beseda.

"I ovde smo danas u tački susretanja, u tački ostanka, na mestu opstanka. Tu gde smo, da ostanemo i opstanemo", snažna je poruka koja je ove godine obeležila ovu manifestaciju kao i Miholjdan koji se tri decenije obeležava kao seoska slava Velike Hoče, a kazivao ju je prof. dr Boško Suvajdžić, šef katedre za Srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima.

U nizu kulturnih i sportskih događaja koji su tom prilikom održani, učestvovali su ne samo meštani Velike Hoče i Orahovca, već i mnogobrojni gosti iz Srbije i Crne Gore. Izložbu starih fotografija u Zavičajnom muzeju priredili su profesori i đaci Gimnazije Orahovac, koja trenutno broji ukupno 10 đaka svih odeljenja. Postavku su dopunile i slike i ikone dvoje umetnika iz Velike Hoče.

"Predstavili smo više od 150 crno - belih fotografija, od dvadesetih godina prošlog veka, koje su ustupili meštani iz svojih porodičnih albuma. Naizgled obične fotografije, izvađene iz starih kutija, zapravo nam mnogo govore o prošlosti Velike Hoče i Orahovca. Кako su se naši preci oblačili, kako su svadbovali, ispraćali sinove u vojsku, kako se darivala mlada, slavio Veligdan, išlo u Dečane i druge manastire", rekla nam je profesorka srpskog jezika i književnosti orahovačke gimnazije Olivera Radić i podvukla koliko su ovakve manifestacije značajne za narod na Кosovu i Metohiji, koji nema mnogo prilika za okupljanje, druženje i predstavljanje svojih običaja i veština.

Memorijalni turnir u fudbalu održan je u znak sećanja na Velikohočane stradale 1999. godine.

Protekle nedelje Miholjski susreti su održani i u Raški, Somboru, Požarevcu, Bojniku, Кoceljevi, Aleksincu, Vranju, Despotovcu, Loznici, Lebanu i Požegi, uz sportska i kulinarska nadmetanja, narodne pesme i igre specifične za svaki kraj. Ono što je svima bilo zajedničko je odlična atmosfera.

Predstoje manifestacije u Ivanjici, Velikoj Plani, Negotinu, Malom Zvorniku, Apatinu, Mionici, Ćupriji, Smederevu, kojima se ulazi u samu završnicu ovogodišnjih Miholjskih susreta sela.

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ĆU 035

    17. oktobar 2024 | 17:02

    Ko želi može da pogleda kako to rade u Ćuprijskoj opštini druge nacije,jer samo Srbe svuda po Srbiji hvale a u Republici Srbiji ima i drugih vera i nacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA