Dačić: Dobar odnos Vučića sa Erdoganom doprineo da negativan uticaj TUR bude umanjen

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 3

Dačić: Dobar odnos Vučića sa Erdoganom doprineo da negativan uticaj TUR bude umanjen

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, komentarišući nedavnu posetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, da je dobar odnos predsednika Aleksandra Vučića sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom značajno doprineo da negativan uticaj Turske na ovim prostorima bude znatno umanjen.

Dačić je za TV Prva rekao da su odnosi među predsednicima Srbije i Turske dobri, ali da postoje određena neslaganja između dve države, navodeći kao primer Kosovo i Metohiju.

Ukazao je da je Erdoganova poseta izuzetno značajna i da je on tokom posete istakao da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu.

Dačić je ukazao da je Turska država koja je lider u regionu i da bi oni hteli da su što više prisutni, ali da postoji zadrška u smislu da li je njihova uloga objektivna ili ipak navijaju za određenu stranu, za neke za koje smatraju da su njihovi.

Prema rečima Dačića, važno je da Srbija spreči negativan uticaj Turske, odnosno da spreči podsticanje separatizma kao što je podrška Prištini i podsticanje različitih sukoba na religijskoj osnovi u BiH.

"Mislim na podsticanje separatizma kao što je podrška Kosovu, na podsticanje različitih sukoba na religiskoj osnovi na području BiH, ali mislim da u poslednjih nekoliko godina, da na osnovu toga što su ipak i uspostavljeni bliži lični odnosi između Erdogana i Vučića je onemogućen jedan takav, ne onemogućen, nego je znatno snižena ta opasnost", rekao je Dačić.

Na pitanje da li je moguće da se stav Turske promeni po pitanju KiM, Dačić je rekao da nije optimističan.

"Teško se može promeniti, jer oni to gledaju kroz ovu prizmu koju sam malopre pomenuo i toga svi treba da budemo svesni, ali i oni imaju svoje probleme, probleme svog teritorijalnog integirteta i suvereniteta i kada ih vratite na to pitanje, onda malo drugačije gledaju na ceo taj problem. Svako ima svoje Kosovo", naveo je Dačić.

Istakao je da su pokazatelji dobrih međusobnih odnosa između Srbije i Turske uspostavljanje bezviznog režima, sporazum o slobodnoj trgovini, a sada se, kako je naveo, ide ka tome da srpski državljani u Tursku mogu ući samo sa ličnom kartom.

On je dodao da je i otvaranje konzulata u Novom Pazaru pokazatelj dobrih odnosa, jer je to ranije bilo na čekanju.

Prema rečima Dačića, nisu svi u Evropi zadovoljni zbog toga i postoji veliki pritisak da se ukine bezvizni režim između Srbije i Turske.

"Veliki su pritisci da Srbija ukine bezvizni režim, a to znači da nas EU tera da u narednim godinama preispitamo te sisteme bezviznog režima sa Rusijom, Kinom i Turskom pre svega", dodao je Dačić.

Istakao je da sa Turskom nikada nećemo dostići takav odnos da možemo da kažemo da su oni 100 posto naši saveznici, ali je važno da smo podigli nivo odnosa sa tom zemlčjom.

"Nismo uvek zadovoljni njihovim potezima na spoljnopolitičkom pa, naročito kada je reč o podršci Kosovu, ali nam je interes da razvijamo dalje te odnose u ekonomskom planu da bi to moglo da ima odlučujuću ulogu za stabilizaciju prilika", naveo je Dačić.

Govoreći o Berlinskom procesu, čiji se samit danas održava, Dačić je ocenio da je, kada je Berlinski proces počeo, njegova suština bila da se pokaže da EU nije odustala od projekta obuhvatanja Zapadnog Balkana, ali da taj proces nije bio ključan za evropske integracije.

"On je bio prateći događaj svih ovih godina našeg evropskog puta i imao je značajnu ulogu jer su velike zemlje pokazale da su tu", rekao je Dačić.

Dodao je da tu misli na Nemačku, navodeći da je to ideja bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, a tu je odmah i Francuska i podsetio da su početne sesije upravo bile u te dve zemlje.

"Naravno da ima rezultata i efekta, ali da li je pomogao (Berlinski proces) približavanju Zapadnog Balkana ulaskom u EU, to su prevelika očekivanja od tog procesa", rekao je Dačić.

Govoreći o članstvu u EU, on je rekao da Ukrajina mora da uđe u EU zbog rata koji je sada aktuelan.

"Da li će proći sve kriterijume za članstvo, neće sigurno, a da li će joj se progledati kroz prste, hoće", istakao je ministar.

Dačić je naveo da mi ne treba da imamo prevelika očekivanja od svega toga jer oni u tom ključnom segmentu koji se tiče nas, ekonomski nas podržavaju, odnosno, naše pristupanje EU, ali da u političkom smislu, što se tiče AP KiM, na tom procesu sa njima "ne vredi razgovarati".

"Sa nemačkim ministarstvom spoljnih poslova je veoma teško razgovarati, jer sa njima ceo dan morate da se ubeđujete da li će da bude zastava tzv. Kosova ili neće, da ćete zbog toga da učestvujete ili nećete i ispada kao Srbija nešto zakera, a u suštini, to je za nas ključno državno i nacionalno pitanje", rekao je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ponovo odloženo suđenje Aleksiću zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    14. oktobar 2024 | 12:17

    Erdogan je pravi prijatelj Srbije naruzao siptare do zuba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA