Deklaracija Samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Učesnici Samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa koji je danas održan u Dubrovniku usvojili su zajedničku deklaraciju o čijem se tekstu diskutovalo, a u kojoj se daje dalja podrška Ukrajini, osuđuje ruska agresija na tu zemlju i pruža podrška njenoj nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Potpisnici deklaracije osudili su, kako je navedeno, neopravdanu i protivzakonitu rusku agresiju na Ukrajinu, kao flagrantno kršenje međunarodnog prava i Povelje UN i veliku pretnju miru i bezbednosti Evrope i sveta, a u dokumentu se potvrđuje i nepokolebljiva posvećenost pružanju kontinuirane višestrane podrške Ukrajini, koliko god je potrebno.

Potpisnici su u deklaraciji, čiji je tekst objavljen na sajtu Vlade Hrvatske, pozvali celu međunarodnu zajednicu da intenzivira podršku Ukrajini i istovremeno pozvali sve zemlje da ne pružaju materijalnu ili drugu podršku ruskoj agresiji.

"Podsećamo na važnost usklađivanja sa odlukama i merama spoljne i bezbednosne politike Evropske unije", navodi se u deklaraciji.

Takođe se ističe da je povlačenje ruskih trupa sa celokupne teritorije Ukrajine uslov o kome se ne može pregovarati i osuđuju se svi pokušaji Rusije da "nasilno i nezakonito pripoji delove teritorije Ukrajine".

Naglašava se i posvećenost privođenju pravdi pojedinaca odgovornih za ratne zločine tokom sukoba u Ukrajini i važnost energetske bezbednosti Ukrajine.

Potpisnici su izrazili posvećenost da nastave da učestvuju u oporavku i obnovi Ukrajine.

U dokumentu se ponavlja odlučnost potpisnica da intenziviraju zajedničke napore da bi osigurale dalji napredak i podršku partnerima iz jugoistočne Evrope, Ukrajine, Moldavije i Gruzije na putu ka EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je Srbija uspela da izmeni nekoliko bitnih tačaka deklaracije tako da više ne piše da se zemlje obavezuju, već da se podstiču da se usklade sa merama EU.

On je rekao da Srbija podržava integritet Ukrajine u skladu sa Poveljom UN, ali da će Srbija ostati bez uvođenja sankcija Rusiji.

Takođe je naveo da je Srbija insisitrala da se u deklaraciji ne govori eksplicitno o vojnoj pomoći, a da je, kada je reč o tački koja se tiče deokupacije Krima, Srbija tražila da se istakne teritorijalni integritet Ukrajine, koji, u skladu sa poveljom UN, podržava.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Uragan Milton sve bliži Floridi, evakuiše se milion ljudi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA