Skupština nastavlja rad danas u 10 časova

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 33

Sednica u Skupštini Srbije na kojoj se raspravlja o predlogu izmena zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima biće nastavljena danas u 10 časova.

Deo rasprave održan u utorak završen je obraćanjem ministarke rudarstva Dubrabke Đedović Handanović koja je odgovarajućii na nastupe Miroslava Aleksića i drugih opozicionih poslanika rekla da je njihov predlog zakona licemeran i da na njemu skupljaju političke poene.

Prema njenim rečima predlog zabrane iskopavanja liitijuma i bora nije u skladu sa pozitivnim propisima Srbije u odnosu na kompanije koje su već nešto počele da rade u vezi sa tim a njime bi, kako je rekla, bilo narušeno i ustavno pravo na imovinu.

"Ono što još jednom želim da naglasim, a to je da je predlog zakona u suprotnosti sa ustavopravnim načelima naše države. Ustavopravna načela naše države podrazumevaju da je ekonomsko uređenje Srbije zasnovano na tržišnoj privredi, na otvorenom i slobodnom tržištu, na slobodi preduzetništva, na samostalnosti privrednih subjekata, na ravnopravnosti privatne i drugih oblika svojine. Zabrana bi značila da tržište Srbije nije otvoreno, nije slobodno, da ne postoji sloboda preduzetništva i tržišne privrede", rekla je ona.

Dodala je da o licemernosti predlagača govori to da se ne traži zabrana eksploatacija uljnih škriljaca ili uranijuma.

"Znači, zemlje u Evropi su još od 2011. godine zabranjivale eksploataciju uljnih škriljaca, a naša opozicija koja se toliko bori za zaštitu životne sredine, ne traži zabranu eksploataciju, čak štaviše, pre nekoliko godina je tražila strateške partnere upravo za eksploataciju uljnih škriljaca", rekla je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Preko 6.000 tona otpada na transfer stanici Prelici: Kamioni dnveno odvoze ogrmnu količinu smeća

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    9. oktobar 2024 | 07:26

    Poslanici opozicije samo su tu da sabotiraju svaku dobru ideju i nameru.

  • Aca

    9. oktobar 2024 | 07:00

    Radimo i podižemo našu dražavu u svakom pogledu

  • Miloš

    9. oktobar 2024 | 07:01

    Nadam se donošenju odluka za dalji razvoj Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA