Vučić: Srbija ne planira da ratuje, ali želi da sačuva Ustav i nacionalne interese

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 17

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija ne želi i ne planira da ratuje, ali da želi da sačuva Ustav, vitalne nacionalne i državne interese, poštujući Albance, razgovarajući i rešavajući probleme kroz dijalog.

"Plašim se da dijalog nismo imali, upravo zato što jedna strana, a to nije srpska, taj dijalog nije želala", rekao je Vučić u Ženevi, odgovarajući na pitanje novinara albanskog porekla da li je optimista u pogledu dijaloga i mogućeg susreta sa premijerom privremenih prištinskih insitucija Aljbinom Kurtijem.

Na navode novinara da se u Beogradu i Prištini govori o ratu, Vučić je istakao da se u Beogradu ne govori o ratu već o razvoju Srbije.

"Ljudi koji bi da ratuju ne razmišljaju o tome kako da menjaju svoje navike, kako da rade i uče više i kako da prave univerzitete i fakultete drugačijim i boljim. Mi ne volimo da ratujemo. I ne planiramo da ratujemo", poručio je Vučić.

On je izrazio očekivanje da će se promeniti prilike u budućnosti i da će neko dobro razumeti da od dijaloga mogu svi da imaju korist i od kompromisnih rešenja.

"A to da se pretnjama stvari rešavaju etničkim čišćenjem Srba pre svega sa sevara Kosova i Metohije, to nije ozbiljna politika i ona neće doneti dobre rezultate", istakao je Vučić.

Na pitanje o protestima Albanaca u Preševu zbog navodne diskriminacije, Vučić je rekao da Vlada Srbije pažljivo sluša ljude u Preševu i Bujanovcu i sve njihove primedbe i najavio da uskoro planira posetu tim mestima.

"Ja mislim da su to više demonstracije koje se tiču gubitka vlasti pro-kurtijevskih snaga u Bujanovcu naročito. I ne sviđaju im se Albanci koji su na vlasti, doduše, zajedno sa Srbima u Bujanovcu. Tako da, to je pitanje demokratsko, ali nemamo problem.

Kod nas su demonstracije, za razliku od situacije u Prištini, dozvoljene i kod nas je normalno da neko demonstrira i mi nemamo problem kad Albanci demonstriraju. Pažljivo slušamo sve njihove primedbe i smatram da je najvažnije da dovedemo nekog od velikih investitora, naročito u Bujanovac, ali i u Preševo", rekao je Vučić.

On je naveo da je posetio Preševo gde je otvorio porodilište, ali i da je u nekoliko navrata posetio Bujanovac gde je doprineo da budu asfaltirana i srpska i albanska sela.

Vučić je najavio da se uskoro očekuje i obnova škole u jednom od albanskih sela.

"Uskoro ćemo da obnovimo jednu školu i mnogo novca ćemo uložiti u jedno od albanskih sela. Nastavićemo da uložemo novac, da pomažemo narodu koji dole živi i da nastavimo zajednički život", poručio je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Hamenei dao naređenje za lansiranje raketa na Izrael

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Julija

    1. oktobar 2024 | 19:07

    Srbija nije osvajačka zemlja, niti zagovoenik rata. Vučić se svom snagom zalaže za očuvanje naših teritorija mirnim putem. Kosovo je od uvek bilo i biće deo teritorije Srbije. 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Đorđije

    1. oktobar 2024 | 19:10

    Podrška za Vučića! Očuvanje nacionalnih interesa bez rata je pravi put. Podržavam ovu politiku.

  • Đorđe

    1. oktobar 2024 | 19:10

    Razumna politika! Održavanje mira dok se brane nacionalni interesi je pravi balans. Podržavam ovu izjavu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA