Vulin u Skupštini: Ničiji grobovi i kosti ne smeju da postanu deo naše rasprave

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Vulin u Skupštini: Ničiji grobovi i kosti ne smeju da postanu deo naše rasprave

Potpredsednik vlade Aleksandar Vulin izjavio je danas u nastavku Drugog vanrednog zasedanja Narodne skupštine da ničiji grobovi i ničije kosti ne smeju da postanu deo političke rasprave u Skupštini.

On je tako reagovao na izjavu šefa poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute, koji je rekao da bi se ako se u Jadru bude kopalo naišlo na kosti pradedova koji su poginuli na Ceru, na šta je predsednica Narodne skupšitne Ana Brnabić rekla da nije u redu da se zloupotrebljavaju kosti pradedova.

Vulin je zamolio opozicione narodne poslanike da grobovima predaka ne brane svoju politiku.

"Raspravljaćemo o svemu, vređaćemo se, svađaćemo se, nalazićemo argumente. Sve je u redu i sve je dozvoljeno. Samo vas molim, nemojte ničije kosti da iskopavate. Nemojte grobovima da branite sopstvenu politiku", proručio je Vulin opozicionim poslanicima.

Prema Vulinovim rečima, u skupštinskim klupama je bio ubijen i narodni poslanik Kraljevine SHS Pavle Radić, koga je ubio Puniša Račić i pitao da li to znači da onda ne treba da se raspravlja u zgradi Skupštine.

"Znate li da je ispod mosta na Adi bila poslednja ili prva, kako god hoćete, odbrana Beograda 1915. godine, trećepozivci su tu izginuli na Adi Ciganliji. Pa da srušimo most na Adi? Znate li da na kolubarskim kopovima, koliko je iskopano mučenika koji su izginuli u Kolubarskoj bici, pa je ekshumirano i odneto u crkvu u Lazarevcu? Treba li da ukinemo i te kopove? Nema stope ove svete zemlje gde neko svojom glavom nije platio za našu slobodu. Ali nemojmo da te svete kosti koristimo za naše nedostojne političke igre i prepucavanje", rekao je Vulin.

Jovanović je odgovorio Vulinu da se ubistvo Radića nije desilo u sadašnjem zdanju Doma Narodne skupštine.

Jovanović je poručio da kostima vojnika sa Cera, za koje je rekao da su zakopane u dolini Jadra, "ne trguje" i poručio predstavnicima vlasti da će litijum kopati "samo preko njega mrtvog".

On je upitao da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić doći na vanrednu sednicu skupštine posvećenu litijumu, na šta je Brnabićeva odgovorila da su opozicioni poslanici sami tražili da on ne dolazi u Skupštinu.

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Milenko Jovanov reagovao je na to što su opozicioni poslanici podneli Skupštini predlog zakona protiv kopanja litijuma i naveo da umesto da ih opozicija ubedi u to da imaju dobar predlog zakona oni prete ili pokušavaju ostale poslanike na svaki mogući način da uvrede.

"Kako da glasamo ako nam pretite", upitao je on.

Nglasio je da će poslanici glasati onako kako i treba da se glasa i poručio da niko ne može da ih uplaši.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Gašić otkrio spomen-bistu Đorđu Mihailoviću: Danas je 106. godišnjica proboja Solunskog fronta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA