Vučić iz Njujorka: Na računu imamo tačno 6 milijardi evra

 
J. V.
J. V.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 16

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbija u ovom trenutku ima tačno šest milijardi evra na računu što, kako je naveo, nemaju neke zemlje koje su sedam puta veće od naše zemlje.

Vučić je govoreći iz Njujorka istakao da ne možemo da trošimo taj novac kako hoćemo, već da moramo da smanjimo javni dug.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Vučić je rekao da još uvek nije očigledan kraj, i da bi moglo da dođe do tzv. korejskog scenarija, odnosno da taj rat traje i nekoliko decenija, kao i da će Amerika uvek biti snažna protiv Rusije, ali da će morati da sagledava i svoje položaje.

"Niko to ne krije, a na kraju će mir biti, zapišite, prvi put ovo govorim javno, na dostignutim linijama korejskog scenarija", rekao je Vučić za Informer.

On je dodao da svi govore o svom miru, a to je pobeda nad protivnikom.

"Bilo je dovoljno da čujete predsednike raznih zemalja, a oni to vide kao poraz Rusije. Evropa ne može da izdrži, a u Americi to nije glavna tema. Migracije, ekonomski i zdravstveni problemi su u prednosti, a tek na 9. mestu je pitanje Ukrajine", rekao je Vučić.

On je dodao da je upitno šta će biti sa Kurskom oblasti, ali da će dolaziti do ubrzavanja rešavanja situacije pred izbore u Americi.

"Tramp je video da Amerikancima to nije važna tema, recimo da je to u Srbiji značajnija tema nego u Americi. I on je imao uvid u to istraživanje", rekao je Vučić i dodao da će se Amerika u Ukrajini jako boriti protiv Rusije, ali će i gledati svoje interese. Glupo je potcenjivati rusku vojsku, a potcenili su i rusku ekonomiju koja nije osetila posledice sankcija, dodao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na forum Kine i Zambije o veštačkoj inteligenciji kojem je prisustvovao i rekao da najveću pažnju izaziva veštačka inteligencija i trka sa Narodnom Republikom Kinom.

Predsednik je dodao da će Amerika uvek biti snažna protiv Rusije, ali će morati da sagledava i svoje položaje.

"Ne mogu da govorim o neverovatnim uspesima, ništa u politici ne dođe posle jednog dana. Kada vidite Kineze, oni ne govore odmah o izgradnji fabrika, već se one izgrade. Ne možete stvari da rešite za jedan dan, nema velikih uspeha za jedan dan i sve se može ispraviti i pokvariti. Srbija ima svoju prepoznatljivu poziciju u svetu. Nama treba ravnotežni pristup u svetu i mi moramo da razmišljamo šta je najbolje za nas. U desetinama razgovorima sa svetskim liderima obnovili smo odnose sa Tuvaluom, Kiribatijima. Imaćemo i diplomatsku kancelariju i u tim delom sveta i jačaćemo naše političke pozicije. Nije nam laka politička pozicija i neće teći med i mleko tako lako. Moramo da se borimo za nove investicije. Oni su govorili da treba da se suprostaviti Kini, ali mi sa Kinezima nemamo problem", naveo je Vučić.

Govoreći o susretu sa Ilonom Maskom, Vučić je rekao da su se sreli na prvoj večeri na kojoj je predsednica Saveta ministara Italije Đorđa Meloni nagrađena, i na kojoj je Ilonu Masku hvalila Srbiju.

"Mislila je da on manje zna o Srbiji nego što on zna. Reč je o strahovito sposobnom čoveku", rekao je Vučić i dodao da je razgovarao sa ljudima koji su finansijski najmoćniji u svetu.

Govoreći o susretima koji predstoje, Vučić je u intervjuu za TV Informer rekao da će se susresti sa specijalnim izaslanikom u administraciji bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa Ričardom Grenelom, ali i sa predstavnicima demokrata, kao i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

"Imaćemo obe strane političke struje u SAD. Doći će nam ljudi i iz Emirata i mnogi drugi, ponosan sam da možemo da privučemo mnoge iz UN", rekao je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave: Vučić sa đacima iz Republike Srpske i Crne Gore

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasko

    26. septembar 2024 | 21:05

    Задатак није лак.Србија има потенцијал.

  • Tanja

    26. septembar 2024 | 21:02

    Srbija je mala zemlja ali ponosna i slobodarska koja neda nikome da je gaze i šikaniraju.

  • Milja

    26. septembar 2024 | 21:06

    Vučić je pravi lider koji uspeva da privuče međunarodnu pažnju i podršku, što je izuzetno važno za Srbiju i njen dalji napredak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA