Potpredsednik Vlade RS Vulin Antonijeviću: Odluke o kupovini oružja ne govore o našoj političkoj orjentaciji

 
E. T.
E. T.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

"Oružje, posebno sofisticirana tehnika, ne nabavlja se na javnim skupovima. Ne možete da čujete ni od jednog saveta bezbednosti, a ja sam nedavno bio sa sekretarom Šojguom, pre njega i sa sekretarom Patruševom, oni se znate time ne bave. Oni se ne bave ni prodajom ni kupovinom oružja, oni se bave nekim potpuno drugim pitanjima. To od njih niste mogli da čujete, bar ne od relevantnih predstavnika", izjavio je potpredsednik Vlade RS Aleksandar Vulin odgovarajući poslaniku Borislavu Antonijeviću koji je vlasti zamerio kupovinu Rafala i dodao da mu je na skupu u Moskvi rečeno od strane pripadnika Saveta bezbednosti RF da bi avione Suhoj Srbija dobila po duplo manjoj ceni od francuskih letelica.

Potpredsednik srpske vlade je naglasio da države odlučuju šta će i kad da kupe, i to planiraju godinama, "Ne radi se ad hoc, nije to tako jednostavno. Lično sam učestvovao u pregovorima za nabavku kineskih FK-3 PVO sistema. To je bilo negde 2018. ili 2019. godine a stigao je pre recimo godinu dana. To su stvari koje ne možete tek tako da kupite, za to je potrebno ozbiljno vreme, ozbiljni pregovori se vode, stručnjaci se u sve to uključuju, cene se menjaju iz milion razloga."

Dodao je da je danas jako teško dobiti rusko oružje, skoro nemoguće. "Kada smo smo svojevremeno, mnogo pre sukoba u Ukrajini, dobili kroz vojno-tehničku pomoć ruske T-72 tenkove, odlični su, trebaju nam, koriste nam, jedva su stigli. Dunav je bio blokiran, prekršena je i Dunavska konvencija, nisu im dali da predju. To je realnost, jednostavno je tako. Kada smo transportovali helikoptere Mi-35 koje smo kupili od kiparske vojske jedva su stigli do nas. Bilo je genijalnih ideja da ih uzmu od naše vojske kao što su otimali lekove za vreme korone. Potpuno isto, jedva smo uspeli da ih prebacimo. Dakle, nije to tako jednostavno."

Potpredsednik Vulin je istakao da se odluka o kupovini Rafala ili MiG-ova ili bilo kog drugog oružja, orudja, letelice, ne može doneti bez odluke Generalštaba i da ministar odbrane, pa čak ni vrhovni komandant, ne može da naredi kupovinu bez saglasnosti načelnika Generalštaba. Izjavio je i da ove odluke ne govore o našoj političkoj orjentaciji.

"Mi smo kupili kineski PVO i šta sad to znači? Da ćemo postati član ŠOS-a? Ako mene pitate ja bih možda i voleo, ali znači li da ćemo postati član ŠOS-a ako smo kupili kineski FK-3? Ili zato što smo kupili ili dobili ruske MiG-ove da ćemo postati član ODKB-a? Pa ne znači."

Podsetio je poslanika Antonijevića da je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i da je on ponosan na to. "Ovo je jedina zemlja koja nije upala u antirusku histeriju, ovo je jedina zemlja gde se ruski gradjani osećaju kao ljudi, gde možete da vidite sve ruske medije. A vidite li kako su vaše kolege iz opozicije oduševljene zbog toga. Oni bi da odu na pašnjak ispred američke ambasade da kažu da nema više RT, da su ukinuli Sputnjik. Vodite računa o tome kad nas kritikujete s kim nas kritikujete i na koji način nas kritikujete", poručio je potpredsednik Vlade RS Aleksandar Vulin.

(Telegraf.rs)

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA