Počela sednica Skupštine Srbije, na dnevnom redu rebalans za ovu godinu

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se, pored ostalog, raspravljati o rebalansu budžeta za ovu godinu počela je danas nešto posle 10.00 časova, a u parlament su stigli premijer Miloš Vučević, ministar finansija Siniša Mali i drugi članovi vlade.

Predlogom za uzmenu Zakona o budžetu za ovu godinu predviđeno je da budžet Srbije iznosi 2.173 milijarde dinara, odnosno da bude povećan za 132,5 milijarde dinara.

Odbor za finansije Skupštine Srbije prihvatio je sinoć u načelu predlog za izmenu Zakona i predložio parlamentu da ga usvoji.

Premijer Miloš Vučević rekao je nedavno da rebalans donosi dosta dobrih vesti za građane i državu, te da se izdvaja više novca i za podršku porodicama sa decom, 25 milijardi, a da dodatnih 20 milijardi ide za zdravstvo, kao i 20 milijardi dodatnih za poljoprivrednike.

"Opredelili smo sredstva koja treba da nam pojačaju i saobraćajnu infrastrukturu, pre svega kupovina novih vozila, koji treba da saobraća između glavnog grada, aerodroma “Nikola Tesla” i EKSPA. Pripremamo i infrastrukturu za vraćanje obaveznog vojnog roka. Tu je i osam milijardi za plate u prosveti. Čeka nas težak razgovor sa svim subjektima za budžet 2025. godine", rekao je Vučević.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na sednici Odbora za finansija u Skupštini Srbije da je osnov za pripremu rebalansa za ovu godinu bila ekonomska situacija i program Srbija 2027 i Ekspo, što će, kako je napomenuo, biti i osnov za pripremu budžeta za 2025. godinu.

Mali je rekao da su jasno definisani prioriteti koje država sledi i koje želi da ostvarimo do 2027. godine.

"Imamo veće prihode od 132,5 milijardi dinara, hteli smo na pravi način da raspodalimo te prihode na ono što je prioritet i što omogućava dalji, ubrzani rast, razvoj i modernizaciju naše ekonomije", rekao je sinoć Mali u Skupštini Srbije.

Na dnevnom redu je ukupno sedam tačaka, a jedna od njih su izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se omogućava izdvajanje više sredstva za bebe.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA