"Oskrnavljeno nam crkvište, u najstariju ikonu pucali, pa je slomili!" Srbi na KiM pretrpeli teror na praznik

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Na mestu poznatom kao Međugore u pojasu zaseoka Ibarskog Kolašina, drevno crkvište na kojem se svake godine održava molitva i proslavlja seoska slava Duhovni ponedeljak Svete Trojice, oskrnavljeno je, prema svedočenjima meštana.

Ikone su razbacane, a meštani su ih, prema kazivanju pronašli na oko petnaestak metara u šumi, dok je jedna od najstarijh ikona prelomljena na pola, sa prostrelnim rupama. Prostrelne rupe vide se i na krovu crkvišta.

Juče je  bio veliki hrišćanski praznik, poznat kao Mala Gospojina, koji se u pojedinim većinski srpskim sredinama proslavlja i kao slava. Meštani zaseoka Češanoviče, Babudovice i Bojnoviča u čijem se ataru i nalazi ovo molitveno mesto, izašli su na crkvište.

- Zatekli smo iznenađujući i razočaravajući prizor na Međugori! Ikone nisu bile na svom mestu, da bi ih pronašli petnaestak metara u šumi, jedna od najstarijih ikona koja stoji na Međugori oko 50 godina, bila je polomljena na pola. U gornjoj polovini ikone jasno se vide tri prostrelne rupe koje ukuzuju na zrno metka vatrenog oružja, takođe su vidljive tri prostrelne rupe i na krovu letnjikovca, to jest, sofre u pozadini gde su bile okačene ikone - meštani su svedočili uz fotografije.

Iako su počinioci nepoznati, naveli su da su mesec dana ranije, tačnije 25. avgusta oko podnevnih sati, začuli navodno tri pucnja u razmaku od par minuta iz pravca Međugora.

- Nakon desetak minuta kroz navedena mesta prošla su tri kvad vozila sa po dva pripadnika Kosovske policije, naoružana sa dugim i kratkim vatrenim oružjem koji su došli iz pravca Međugore - naveli su oni za portal KosSev.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani, rekao je za Kossev da od medija "po prvi put čuje za ovaj događaj, ali da će otvoriti istragu odmah i proveriti sve navode".

(Telegraf.rs/Kossev)

Video: Eljšani: Srpski mladići biće saslušani u 14 časova u južnom delu Kosovske Mitrovice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA