Saradnja Kragujevca i Prijedora: Koje su prilike za povezivanje centra Šumadije i zapadne Srpske

 
M. B.
M. B.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Povodom manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ za delegaciju Grada Prijedora koju čine Aleksandar Milješić, načelnik Odeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije, Boris Eremić, akademski slikar i direktor JU Galerija „Sreten Stojanović“ i Bojana Vučenović, direktorka JU Srednjoškolski centar Prijedor i Borislava Maksimovića, savetnika za razvoj i unapređenje saradnje u prosveti, kulturi, umetnosti i sportu iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji u gradskoj kući, članovi Gradskog veća, Maja Angelovska, Stefan Nikezić i Predrag Stevović, upriličili su prijem na kojem su razgovarali o mogućnostima produbljivanja saradnje u oblasti kulture, sporta i obrazovanja.

Dani Srpske u Srbiji, manifestacija koja simbolizuje povezanost, zajedništvo i solidarnost je suštinskog karaktera jer produbljuje veze između matice Srbije i Republike Srpske, kazao je Predrag Stevović, član Gradskog veća jedan od domaćina gostima iz Prijedora. Srbija danas, veoma snažna država ima snage da brine o svom narodu i preko Drine a ova manifestacija ima ključnu ulogu u jačanju tih veza. Kragujevac je ponosan jer je izabran da bude deo ove manifestacije.

"Sportsku saradnju naša dva grada razvijaćemo povezivanjem klubova kroz uzvratne posete sportista", kazao je Stevović i podsetio da je saradnja sa Gradom Prijedorom u oblasti kulture ranije uspostavljena gostovanjem predstava. Saradnja se otvara i na polju obrazovanja povezivanjem dveju gimnazija Prve kragujevačke gimnazije i Gimnazije ''Sveti Sava'' iz Prijedora. Kragujevac i Prijedor su na neki način slični gradovi, dele stradalničku istoriju ali ponosni smo na sve ono što nas čeka u budućnosti i što ćemo tek uraditi, kazao je Stevović.

Kragujevac je oduvek bio dobar domaćin i do sada smo realizovali više projekata iz oblasti kulture ali želimo da razvijamo i ekonomske i druge društvene delatnosti a Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji će biti na raspolaganju za posredovanje i razvoj te saradnje u budućnosti, kazao je Borislav Maksimović, savetnik za razvoj i unapređenje saradnje u prosveti, kulturi, umetnosti i sportu u Predstavništvu.

Prvi koraci u saradnji načinjeni su u oblasti kulture još od samog početka manifestacije, kaže Aleksandar Milješić, načelnik Odeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Grada Prijedora. Kragujevačko pozorište je prošle godine na 16. Festivalu pozorišta ''Zlatna vila'' sa predstavom ''Na rubu pameti'' osvojilo srca prijedorske publike i pregršt nagrada a nadam se da ćemo saradnju razvijati i na poljima kulture i sporta i obrazovanja, dodao je on. Manifestacijom Dani Srpske u Srbiji želimo da kažemo da su Srbi sa obe strane Drine jedan narod i da to moramo da gajimo i o tome govorimo kako bi buduća pokoljenja znala i gajila osećaj pripadnosti.

Tradicionalni, 12. po redu "Dani Srpske u Srbiji" u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, različitim programima biće obeleženi u 12 gradova Srbije u periodu od 20. do 26. septembra. Tim povodom u Knjaževsko-srpskom teatru večeras gostuje predstava „Kauboji“ Pozorišta Prijedor, rađena po tekstu Saše Anočića u režiji Davida Alića. Priču o prijateljstvu, empatiji i ljubavi sedmoro krajnje marginalizovanih i odbačenih ljudi, igraće glumci Tijana Nikolić, Željko Kasap, Dean Batoz, Srđan Knjeginjić, Marko Vukosav, Miroslav Sinkić i Darko Stojić. Scenografiju za predstavu koja je gostovala na brojnim festivalima i osvajala aplauze publike uradio je Vladimir Vanja Vlačina, kostime Vesna Teodosić a fotografiju Slaven Šiljegović.

(Telegraf.rs / Grad Kragujevac)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA