Hil: Zemlje Otvorenog Balkana shvatile su potrebu da idu napred

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je danas da su zemlje koje su se pridružile inicijativi Otvoreni Balkan zemlje koje su shvatile potrebu da idu napred.

"Mogli biste da se vratite vekovima u prošlost i nikada ne nađete trenutak tako plodan kao sadašnji trenutak, u kome Srbija i Albanija imaju neku vrstu odnosa poštovanja i obe žele da vide miran i uspešan Balkan", rekao je Hil na panel diskusiji "Srbija i SAD, strateški dijalog i partnerstvo za 21. vek" koja je održana na konferenciji "Dan Amerike" u Domu Narodne skupštine.

Kada je reč o procesu dijaloga Beograda i Prištine, Hil je ocenio da je veoma važno da sve strane sarađuju sa EU po tom pitanju.

"Evropska unija je uložila svoje napore i svoj prestiž i sve dobre stvari koje može da ponudi", rekao je Hil dodajući da mora da se sazna da li postoji "put napred" kroz proces dijaloga koji vodi EU.

On je ponovio američki stav o potrebi formiranja Zajednice srpskih opština.

"Činjenica je da već 12, 13 godina imamo dogovore, da imamo Zajednicu opština sa srpskom većinom. Mi potpuno stojimo da je to temeljni stub da proces ide dalje. Takođe bismo želeli da vidimo, međutim, da proces normalizacije ide napred. To je takođe veoma teško", ocenio je Hil.

Osvrnuo se i na nedavno potpisan strateški sporazum o energetici Srbije i SAD.

"Ovo je od izuzetnog značaja za budućnost srpske privrede, za budućnost samih Srba i za budućnost celog regiona. Kada vidimo spremnost da radimo zajedno na zelenoj energiji, kada vidimo spremnost da pokušamo da delimo tehnologije u ovoj oblasti, videćemo situaciju u kojoj rast može biti potpomognut ovim fokusom, na zelenu energiju i kretanje napred", rekao je Hil.

On je ocenio da nema sumnje da će Srbija biti deo EU.

"Ako su želje Srbije da pristupi, Srbija će to uraditi", rekao je Hil.

Naveo je postoji mnogo više toga što približava Srbe i Amerikance, nego što ih razdvaja.

"Srpski narod je kao i američki, ne vole da im govore šta da rade", primetio je Hil.

Iako se možda ne slažemo u svemu, dodaje on, Srbija i SAD veruju u pravo da obe strane imaju pravo da izjave i obrazlože razlike u kojima nisu saglasne.

"Osećam da je ova posvećenost boljem susedstvu, slušanju, razumevanju šta svako od nas ima da kaže, zaista jedan od temelja zašto verujem da će američko-srpski odnosi ići napred, i napredovati mnogo brže", zaključio je Hil.

Na panelu su govorili i politički savetnik predsednika Vlade Predrag Rajić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA