Ministar Dačić otvorio konferenciju posvećenu zaštiti objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju

 
E. H.
E. H.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je u Privrednoj komori Srbije na konferenciji posvećenoj zaštiti objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju i njene građane da Ministarstvo unutrašnjih poslova posebnu pažnju posvećuje merama zaštite ovih objekata i ukazao da je to zajednički zadatak javnog i privatnog sektora bezbednosti.

„Zadovoljstvo mi je da budem među onima koji će otvoriti ovakvu konferenciju koja je posvećena zaštiti objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju i njene građane i koja za cilj ima jačanje kapaciteta na identifikovanju i suzbijanju bezbednosnih rizika i pretnji kroz saradnju javnog i privatnog sektora bezbednosti. Objekti od posebnog značaja za Republiku Srbiju i njene građane su objekti čijim oštećenjem ili uništenjem bi mogle nastupiti teže posledice po život i zdravlje ljudi ili koji su od interesa za odbranu zemlje i koji se kao takvi

obavezno obezbeđuju.

Oni su zastupljeni u različitim sektorima uključujući sisteme električne energije, transport, poljoprivredu i hranu, vodu, vodoprivredu, javno zdravlje, hitne službe, Vladu, odbrambenu industriju, informacije i telekomunikacije, bankarstvo i finansije i zaštitu životne sredine“, poručio je ministar Dačić.

Kako je istakao ministar Dačić, to su svi oni sektori koji su od značaja za funkcionisanje Republike Srbije i od kojih zavisi pre svega nacionalna bezbednost.

„Nažalost, živimo u svetu gde su bezbednosne pretnje brojne, menjaju svoje pojavne oblike i prirodu. Svesni smo da bi eventualno ugrožavanje nekog objekta od posebnog značaja u jednom od sektora remetilo funkcinisanje ostalih sektora i države u celini. Stoga se posebna pažnja posvećuje merama zaštite ovih objekata koje podrazumevaju mere prevencije, ublažavanja i minimizacije efekata ugrožavanja“, objasnio je ministar Dačić.

Ministar je naglasio da su mere zaštite ovih objekata zajednički zadatak javnog i privatnog sektora bezbednosti.

„Značajno je da je Strategijom nacionalne bezbednosti iz 2009. godine u koncept nacionalne bezbednosti uključen privatni sektor bezbednosti, koji je danas uređen donošenjem propisa u ovoj oblasti, koji nisu postojali dvadeset godina od ukidanja Zakona o društvenoj samozaštiti. S obzirom na to da su ovi propisi u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, svesni smo da je ovaj sektor brojan, obučen, bezbednosno proveren i licenciran tako da ove poslove može uspešno da izvršava“, kazao je ministar Dačić i dodao da je za poboljšanje bezbednosne situacije u vezi sa savremenim pretnjama potrebna intenzivna saradnja između javnog i privatnog sektora bezbednosti, zbog čega je ova konferencija samo jedan od koraka za uspostavljanje efektivnog partnerstva u ovoj oblasti.

„Danas su ovde prisutni rukovodioci linije rada policije opšte nadležnosti i kriminalističke policije, kao i predstavnici subjekata od posebnog značaja i privatnog sektora bezbednosti. Uveren sam da će ova konferencija doprineti jačanju kapaciteta u zaštiti objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju i da će koristiti svim učesnicima“, poručio je ministar Dačić, zahvalivši se predsedniku Privredne komore Srbije Marku Čadežu što je pomogao održavanje ove konferencije, kao i sekretaru Udruženja za privatno obezbeđenje i ostale

uslužne delatnosti Aleksandru Nediću.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    18. septembar 2024 | 15:15

    Ivice, ti kao dete SFRJ, sećaš se svega ovoga o čemu pričaš? Sada pametuješ, umesto da si 33. godine pravilno vodio računa o nasleđu. Dozvolio si, nisi se pobunio da se mnoge stvari unište, a sada soliš pamet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA