Žarić Kovačević: Mehanizam međuopštinske saradnje u duhu transformacije javne uprave

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Jelena Žarić Kovačević istakla je danas da gradovi i opštine prepoznaju da je mehanizam međuopštinske saradnje u duhu reforme i transformacije javne uprave u servis građana.

Ministarka je to izjavila nakon što je, s novoimenovanom ambasadorkom Švajcarske u Beogradu An Lugon-Mulan, otvorila danas trodnevnu radionicu "Međuopštinska saradnja - iskustva i izazovi", koja je posvećena razmeni iskustava i dobre prakse između korisnika bespovratnih sredstava iz Fonda za međuopštinsku saradnju, saopštilo je MDULS.

Fond je osnovan u okviru projekta "Lokalna samouprava za 21. vek", koji finansira Vlada Švajcarske, a kroz njega je od 2019. godine do danas podržano 16 projekata međuopštinske saradnje.

Ukupna sredstva koja su dodeljena u ove svrhe iznose blizu 321.000 švajcarskih franaka.

Ministarka Žarić Kovačević pohvalila je lokalne samouprave koje su koristile sredstva Fonda i zahvalila Vladi Švajcarske na finansijskoj podršci.

Dodala je da saradnja gradova i opština omogućava brži i bolji odgovor na sve veće potrebe lokalnih zajednica.

"Međuopštinskom saradnjom dobija se mogućnost da se prevaziđu situacije u kojima se nalaze manje opštine, koje nemaju dovoljno kapaciteta da efikasno vrše neke izvorne ili poverene poslove, poput komunalnih ili inspekcijskih", rekla je ona.

Naglasila je da one sada mogu da udruže finansijske i ljudske resurse i organizuju zajedničke službe koje će raditi u korist građanaila je Žarić Kovačević.

Dodala je da MDULS nastavlja aktivno da promoviše i podržava međuopštinsku saradnju u Srbiji, pa će u sledećem javnom pozivu za raspodelu sredstava u okviru Fonda za lokal, jedinice lokalne samouprave moći da konkurišu za budžetska sredstva i sa projektima međuopštinske saradnje.

Žarić Kovačević je iskazala očekivanje da će međuopštinska partnerstva u Srbiji biti sve važnija, te da je ovo samo početak i podsticaj jedinicama lokalne samouprave da se udružuju.

Ambasadorka An Lugon-Mulan istakla je da je dugi niz godina Švajcarska podržavala Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Stalnu konferenciju gradova i opština da unapredi saradnju između opština.

"Ovaj pristup koji olakšava zajedničko pružanje usluga donosi rentabilnost i udruživanje resursa opština, pa danas, oko 60 odsto, svih lokalnih samouprava su započele neki vid zajedničkog pružanja usluga", rekla je ona.

Time je stečeno značajno iskustvo i potvrđeno je da je ovakva saradnja delotvorna i zasnovana na stvarnim potrebama.

"Čestitam Ministarstvu na njihovoj odluci da nastave sa podsticanjem ove saradnje u budućnosti", izjavila je Lugon-Mulan.

Inače, u okviru Fonda za međuopštinsku saradnju do sada su podržani projekti, odnosno međuopštinska partnerstva poput onih kojima se unapređuje zoohigijena i komunalne delatnosti u lokalnim samoupravama i uspostavlja zajednička služba pravobranilaštva i interne revizije.

Tu su zatim uspostavljanje specifičnog servisa namenjenog slepim i slabovidim osobama za pristup informacijama i adekvatno zbrinjavanje ove ranjive grupe u vanrednim situacijama, kao i unapređenje vodosnabdevanja i energetske efikasnosti u javnoj rasveti i pružanje podrške lokalnom stanovništvu kroz uspostavljanje zajedničke kancelarije lokalnog ombudsmana i unapređuje oblast smanjenja rizika od prirodnih katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama.

Današnjem događaju prisustvovali su i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Nikola Tarbuk i v.d. pomoćnika ministra Jovan Knežević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pogledajte urnebesan crtani sa predsednikom u glavnoj ulozi: Vučić kao La Linea

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA