Milićević: Poverenje dijaspore u državno rukovodstvo daleko veće nego 2012. godine

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević izjavio je danas da jedinstvo i snaga Srbije leži u politici mira i u tome što država ide napred, ima jasnu viziju razvoja i gleda u budućnost.

On je, na pitanje Tanjuga da oceni u kojoj meri je obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave doprinelo jačanju veza srpskog naroda, naveo da je to teško izračunati, istovremeno ukazujući na značaj jedinstva.

"Naše jedinstvo i snaga leže svakako u politici mira i stabilnosti, našoj samostalnosti, suverenosti i nezavisnosti, ekonomiji koja je nikad stabilnija i jača. Naše jedinstvo i snaga je kultura, jezik, istorija, ćirilica, identitet i tradicija. To je ono što predstavlja simbole jednog naroda", rekao je Milićević koji boravi u Minhenu, povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Milićević je rekao da su nosioci snage i jedinstva mladi ljudi.

"Srbija je uvek bila jaka koliko je jedinstvena. I danas kada smo izloženi velikim iskušenjima i izazovima najvažnije je jedinstvo. Postoji daleko veće poverenje sunarodnika koji ne žive u matici u Srbiju, predsednika i državno rukovodstvo. Naši sunarodnici sagledavaju koliko je Srbija ekonomski jaka i stabilna, odlučna i hrabra da vodi nezavisnu i suverenu politiku", istakao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi samostalnu politiku odbrane nacionalnih i državnih interesa i uvek je uz svoj narod, naveo je Milićević.

"Niko neće dozvoliti pogrom srpskog naroda sa Kosova i Metohije. To je jasna poruka predsednika. Tako se ponašaju ozbiljni državnici i ozbiljna država. Poverenje, sa sigurnošću mogu reći, veće nego 2012. godine", rekao je.

Politika dijaloga , objašnjava Milićević, podrazumeva saradnju i sa istokom i zapadom. Zato Srbija otvara puteve ka Kini, Francuskoj i Nemačkoj.

"Vučić je otvorio dijalog sa predsendikom Vlade Bavarske gospodinom Markusom Zederom. Mi ćemo ga nastaviti tokom sutrašnjeg dana, imamo bilaterlane susrete sa predstavnicima nemačke vlade", dodao je Milićević.

Generalni konzul Srbije u Minhenu Božidar Vučurović kaže da u Nemačkoj živi oko 800.000 srpskih državaljana. Kako je precizirao, u Bavarskoj je njih 100.000, Badem - Virtembergu 150.000, dok ih je najviše u Vestfaliji – oko 300.000. Ostatak je svuda po Saveznoj Republici Nemačkoj, navodi Vučurović.

"Dobro sarađujemo sa Bavarskom. Još lepše od posete Zedera Beogradu. Ne vodim klasične konzularne poslove, bavim se investicijama i vodim dopunsku školu sprskog jezika. Odlično sarađujemo i sa našim ljudima u Bavarskoj."

Generalni konzul kaže da ima blizu hiljadu učenika srpske dopunske škole u Minhenu, a da ih je pre samo tri godine bilo oko 120. Zakoni i nemačko ministarstvo prosvete sarađuju sa zvaničnim Beogradom, učionice su besplatne, dok udžbenike obezbeđuje resorno ministastvo iz Srbije, objašnjava Vučurović.

Sve je više Nemaca i Srba koji dolaze u konzulat, a potom odlaze u Srbiju i otvaraju preduzeća, zaključio je Generalni konzul.

(Kraj) sb/

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučić: Važno je to što su i Evropljani i Amerikanci osudili ponašanje Kurtija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA