Vučević: Pronaći odgovorne za grafite, ne znamariti značaj srpsko-hrvatskih odnosa

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 26

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas u Novom Sadu da očekuje od nadležnih institucija u Hrvatskoj da pronađu odgovorne za ispisivanje ustaških grafita na pravoslavnoj crkvi u Petrinji i da oni za to odgovaraju, ali je ukazao da se zbog ovog akta ne sme zanemariti značaj srpsko-hrvatskih odnosa.

"Očekujem da Hrvatska kao članica Evropske unije ne dozvoli kršenje elementarnih ljudskih prava bilo kog građanina te države računajući i srpski živalj, posebno vodeći računa o pravima manjina", rekao je Vučević novinarima povodom jučerašnjeg incidenta kada su na na Crkvi Svetog Spiridona Čudotvorca i upravnoj zgradi crkvene pravoslavne opštine u Petrinji osvanuli grafiti sa ustaškim simbolima.

On je istakao da su Srbi mnogo toga teškog preživeli u Hrvatskoj, posebno u 20. veku.

"Očekujemo da država Hrvatska ne sakcioniše samo one koji pišu grafite već i one koji takve stvari promovišu i koji su, na žalost, deo javnog života", rekao je Vučević.

On je ocenio da Srbija i Hrvatska imaju interes da imaju bolje odnose.

"Mi se nikada nećemo složiti oko mnogih pitanja, pre svega istorijskih, ali to ne znači da ne bi trebalo bliže da sarađujemo, da imamo loše odnose, naprotiv.

U Srbiji žive Hrvati, u Hrvatskoj ima Srba i svima nam je u interesu da se odnosi relaksiraju. Incident u Petrinji ne vodi ka tome, naprotiv, ali ne bih hteo da zbog akta pojedinaca zanemarim ukupan značaj srpsko-hrvatskih odnosa", rekao je Vučević koji je u Novom Sadu otvorio sajam električnih automobila.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljilja

    12. septembar 2024 | 14:47

    Izgleda biti Srbin nije lako!

  • Laza

    12. septembar 2024 | 14:33

    Ovakve provokacije treba odmah sankcionisati i osuditi da ne bi prerasle u nesto gore.

  • Jelena

    12. septembar 2024 | 14:46

    Ovo je nesto nedopustivo na sta se mora reagovati, i odgovorni kazniti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA